Българската кухня, на която си струва да обърнете внимание.

българската кухня

Вкусна храна в софийски ресторанти, с българската кухня, на която си струва да обърнете внимание.

София ще бъде идеалното място да опитате класическа българска кухня, която до голяма степен се основава на исторически традиции. Вкусни супи, месни и рибни ястия, приготвени на открит огън, разнообразие от млечни продукти и оригинални зеленчукови ястия – това са само част от особеностите на българската кухня, на които си струва да обърнете внимание в София.

За началона храненето

Шопската салата се счита за класическо начало на хранене в регионалните ресторанти, приготвя се тук в абсолютно всички ресторанти и кафенета. Незаменимите компоненти на тази зеленчукова салата са домати, краставици, чушки, лук, сирене фета и магданоз, а салатата обикновено се подправя със зехтин. Друго често срещано леко ястие, което може да се сервира в началото на хранене, е салата Снежанка. Съставките му са много прости, салатата е от натурално кисело мляко, чесън и краставица, идеално допълнение към много рибни ястия.

За чорбата

В ресторантите на София непременно трябва да опитате традиционните богати супи, които тук се наричат ​​с общия термин „чорба“. Такива супи нямат точни рецепти за готвене, могат да се приготвят от различни видове месо и карантии, широко разпространени са студени супи на основата на кисело мляко, както и богати супи с морски дарове. Някога местните жители приготвяха такива супи от остатъчни продукти, с течение на времето те придобиха статут на уникални регионални ястия.

Пайовете

Местната кухня не може да се представи без прекрасни сладкиши, в ресторантите можете да опитате десетки варианти за пайове. Особено си струва да се отбележат обилните пайове с пълнежи от месо и сирене. Докато през лятото градските кафенета винаги приготвят отлични пайове с плодови плънки. Най-необичайният вид печене се счита за „баница“ – пайове, които се приготвят със специално тънко тесто. Плънката и най-тънкото тесто в такъв пай се полагат на пластове, като най-често срещаните пълнежи са сирене с пресни билки, различни видове зеленчуци, както и плодове и мед.

Едно от хубавите места с българската кухня, на която си струва да обърнете внимание е ресторант „Мома“.