Видове бои, които могат да се използват в интериорния дизайн

Видове бои

В търговската мрежа, в магазините има достатъчно видове бои на различна основа, които могат да се използват за боядисване на стени. Има бързосъхнещи състави с лъскава и матова повърхност, както и декоративни смеси, които при нанасяне на няколко слоя могат да трансформират интериора напълно, до неузнаваемост.

Производителите предлагат бои под формата на бяла основа, която може да бъде тонирана във всякакъв цвят или композиции, готови за нанасяне, в широка палитра от нюанси.

 

Ето и видове бои, които се използват за боядисването на стени:

  1. Алкидни. Покритието се използва на всякакви основания, не се срутва при условия на променлива и висока влажност и може да се използва във всяка стая.
  2. Маслени. Произвежда се на базата на изсушаващо масло, което изсъхва дълго време и излъчва неприятна миризма. Рядко се използва за вътрешни стени, но ще се представи добре на открито.
  3. Емайл. Изработен е на лакова основа, която при изсъхване придава характерен блясък. Съставът изсъхва бързо и при използване на емайл върху стените създава трайно покритие, което не се страхува от вода и механични повреди.
  4. Акрил. Предназначен за боядисване на стени и тавани в сухи помещения. Съставът е с отлично съотношение цена/качество. Акрилната боя се поддава добре на тониране и ще запази цвета си за целия период на експлоатация.
  5. Латекс. Използва се за боядисване на стени в помещения с висока влажност и в кухнята. Покритието не пропуска вода и се измива добре, не абсорбира мръсотия и миризми, но е склонно да избледнява на слънце.
  6. Водна емулсия. Боята е добре оцветена във всеки цвят, нанесена и създава трайно покритие, което може да скрие незначителни дефекти. Сред недостатъците може да се отбележи загубата на наситеност на цвета по време на работа.
  7. Силикон. Съставът е безопасен и при нанасяне създава издръжлив филм, който лесно се почиства и пребоядисва, ако е необходимо. Силиконовата боя е съвместима с повечето формули на други основи и не изисква обширна подготовка на повърхността.