Всичко за виното

всичко-за-виното

Трудно би могло да се разкаже всичко за тази напитка на вековете.

Науката, изучаваща вината, се нарича енология.

Вината традиционно се приготвят от ферментирал гроздов сок. Алкохолните напитки, произведени по сходни технологии от ферментиралия сок от плодове и плодове, принадлежат към отделна категория плодови вина. Алкохолните напитки, получени чрез ферментиране на плодове, плодове, зеленчуци и зърнени храни или смесване на алкохол със сокове (каша, ликьор), не се прилагат и за вината.

По предварителна квалификация вината се разделят на основни вина при хранене (използвани като ароматизиращи добавки към масата) и десертни вина (поднесени с десерт).

Цвят и качество на виното

В производството на вината се използват огромен брой различни сортове грозде, като най-често вината биват червени и бели. По цвят се различават бели, розови (розе) и червени вина. Белите вина са оцветени, от светла слама до кехлибар или до цвета на силно сварения чай. Понякога тъмните бели вина се разделят на отделна категория портокалови.

Розовите и червените вина имат много нюанси: от лек рубин до тъмен гранат.

Белите вина придобиват по-тъмни тонове с продължителността на времето на съхранение, а червените, напротив, стават по-бледи, като багрилата им се утаяват или променят.

Утайката не влияе на вкуса на продукта, той се появява на 6-8 години след бутилиране (затваряне в бутилка). В реколтираните вина седиментът се появява още 4 години след бутилирането и това може да се счита за вид потвърждение на качеството. За отстраняване на утайката се използва процедура на декантиране: виното се излива в декантер и утайката остава в бутилката. Традиционната бутилка за вино (Бордо) има „рамене“, което улеснява процеса на преливане, което Ви позволява да оставите утайката в бутилката.

Според качеството и времето на остаряване на виното, можем да разделим вината на:
  • млади (в такива вина е позволено да има опалесценция);
  • без експозиция;
  • подправени;
  • реколта (най-добрите, отлежали вина, произведени в някои лозарски райони от същите сортове грозде, запазващи вкуса и аромата);
  • колекционерски (вина с много дълга експозиция, понякога достигащи десетки и дори стотици години).

Вашият коментар