Чести въпроси относно грижата за септичните системи

Чести въпроси относно грижата за септичните системи

Трябва ли да внимавам какво достига до септичните системи?

Много материали, които могат да се излеят в канализацията, не се разлагат лесно в септичните системи. Това може да бъде вредно за здравите бактерии, които растат в септичните системи и дренажно поле, за да помогнат за разграждането на органичната материя. Не изливайте грес (като мазнини, масло, восък, сирене, тежка сметана), течни отпадъци (като пестициди, препарати за почистване на канали, домакински химикали, бои, разредители за бои), масла или утайка от кафе в канала. Ако имате депо за боклук, ограничете използването му, защото хранителните отпадъци могат да добавят ненужно количество твърд материал към вашата септична яма. Вредните химикали, които попадат в канализацията ви, могат също да бъдат изхвърлени в подпочвените води и да повлияят на доставките на питейна вода и околната среда. Видеоклипът с бързи съвети на EPA обяснява кои предмети да се оставят или не в канализацията, „Мислете на мивката!“

 

 

Използването на устройство за изхвърляне на боклук влияе ли на септичната ми система?

Използването на устройство за изхвърляне на боклук в мивката може да повлияе на това колко често трябва да изпомпвате септичните системи. Хранителните отпадъци обикновено се усвояват бавно от здравите бактерии във вашата септична яма и могат да се натрупат като измет и утайка. Ако голямо количество вода навлезе в септичната яма или резервоарът се напълни с твърди частици, това може да изтласка твърдите частици в дренажното поле, което води до запушване на тръбите и увеличаване на дебелината на биомата (бактериален слой, който се образува на дъното и отстрани на траншеите на дренажното поле). Ако трябва да използвате устройство за изхвърляне на боклук, резервоарът ви ще трябва да се изпомпва по-често.

 

 

Какво мога да пусна в тоалетната?

Изхвърляйте само човешки отпадъци и тоалетна хартия в тоалетната.

Никога не изхвърляйте тези предмети в тоалетната, защото те могат да запушат септичната ви система и да причинят повреда:

 • Готварска мазнина или олио
 • Кърпички без възможност за отмиване, като бебешки кърпички или други мокри кърпички
 • Фотографски решения
 • Продукти за женска хигиена
 • Презервативи
 • Конец за зъби
 • Пелени
 • Фасове от цигари
 • Утайка от кафе
 • Котешка тоалетна
 • Хартиени кърпи
 • Фармацевтични продукти
 • Домакински химикали като бензин, масло, пестициди, антифриз и боя или разредители за боя

 

Трябва ли да избягвам да шофирам или да строя върху моето дренажно поле?

ДА, повечето дренажни полета (като скали и тръби, камерна система и т.н.) са изградени на открити площи с тревни площи и не са проектирани да управляват превозни средства или тежко оборудване, движещи се по тях. Теглото на превозните средства и тежкото оборудване уплътнява почвата, което може да повреди тръбите. Непропускливи материали, като бетон и асфалт, не трябва да се полагат върху дренажно поле, защото намаляват изпарението и подаването на кислород към почвата. Кислородът е от решаващо значение за здравите бактерии във вашата септична система и правилното разграждане на канализацията от почвените микроорганизми.

 

Не изграждайте никакви конструкции във или върху вашата дренажна зона, без да се консултирате с местен проектант или разрешителен орган. Не се препоръчва да се засаждат дървета, храсти или зеленчукови градини върху дренажното поле. Корените на дърветата и храстите могат да се закачат и да повредят дренажните тръби. Зеленчуците могат потенциално да бъдат изложени на отпадъчни води от канализацията и да не са безопасни за консумация. Местните треви и почвени покривки са най-подходящото засаждане над вашето дренажно поле.

Можете да намерите мнго полезна информация тук.