Добавки за дизел

добавките за дизел

Добавките за дизел. Бардал добавка за дизел удължава живота на дизеловия двигател

С развитието на технологията на дизеловите двигатели се развиха и изискванията за висококачествени дизелови горива. Необходимостта от намаляване на емисиите от превозните средства доведе до изискването за дизелово гориво с ниско съдържание на сяра. Вследствие на това дизеловото гориво е загубило голяма част от естествената си смазваща способност. Товс довело до необходимостта от сложни и усъвършенствани пакети добавки, за да се осигури подобрена производителност.

Въпреки че въвеждането на ULS дизел беше успешно, има някои проблеми, които трябва да знаете, особено по отношение на по-старите превозни средства. Добавките за следпродажбено дизелово гориво, приложени правилно, помагат за справяне с тези проблеми.

  • ULS гориво

ULS, или по-правилно дизелът с ултра ниско съдържание на сяра, има само 15 ppm сяра. Това ниско съдържание на сяра намалява емисиите и изисква използването на филтри за твърди частици, които премахват частиците от отработените газове.

Страничен ефект от ниското съдържание на сяра е намаляването на естествената смазваща способност на дизеловото гориво, както и на неговата електропроводимост. Друг проблем е, че ULS горивото има по-голям афинитет към водата и това води до риск от натрупване на влага в резервоара за гориво, което може да причини корозия и растеж на биологични организми. До известна степен тези проблеми се решават от пакетите с добавки до степен, че ULS горивото може безопасно да се използва на почти всички превозни средства.

  • Проблеми, свързани с дизеловото гориво

Освен натрупването на влага и свързаните с това рискове от корозия и растеж на водорасли, няколко други проблема засягат превозните средства, особено ако работят при тежки условия. Тези условия включват шофиране със спиране и стартиране, работа при висока температура и използване на замърсено гориво.

Миниатюрни неразтворими отлагания се събират в горивната система, инжекторните дюзи, клапаните и в горивната камера. С течение на времето инжекторите се задръстват от тези отлагания, а производителността и икономията на гориво са засегнати. Друг проблем, за който се съобщава след въвеждането на ULS горивото, е увеличаването на случаите на запушване на филтри поради влошени характеристики на ULS дизела при студено време.

Как помагат добавките за дизел

Пакетите с добавки са предназначени да противодействат на почти всички тези ефекти. Тези добавки включват:

  • Смазочност: за подобряване на смазочните свойства
  • Проводимост: предотвратява натрупването на статично електричество
  • Депресанти за помътняване и температура на течливост. За понижаване на температурите, когато се образуват восъчни кристали и предотвратяване на потока на гориво
  • Биоциди: за убиване и предотвратяване на микробния растеж
  • Стабилизатори: позволяват по-дълго съхранение

 

Забележителни изключения от този списък са водните диспергатори. Тъй като те обикновено причиняват повече проблеми, отколкото решават, и детергентите, които предотвратяват натрупването на сажди и отлагания.