История на сватбената фотография (втора част)

история на сватбената фотография

…продължение от част първа на История на сватбената фотография

Специалният декор също се е променял. Постепенно той бива заменен с по-спонтанни сцени от залата, в която се е провеждало сватбеното тържество и дори кадри навън. И все пак традицията да се правят снимки в студио се е запазила и до днес. От няколко години тенденцията отново да се използва атрактивен декор се завръща. Предпочитанията за фон на сватбените снимки са различни – романтика, ретро, интересни пейзажи и дори щури сцени. Неутралният фон също се ползва, защото в последствие снимките могат да бъдат обработвани и превръщани в оригинални колажи.

Днес в желаните кадри от сватбата влизат сцени от различни етапи на сватбеното събитие – от обличането на булката, ритуала, тържеството до самия финал на сватбата.
Младоженците искат да имат за спомен както композирани снимки с тях, кумовете, шаферките, общи снимки с гостите, така и спонтанни и неподправени мигове от специалният ден.

Проследявайки историята на сватбената фотография трябва да се отбележи и още нещо – цветовете. Отначало снимките са били черно-бели. В стремежа си за колорит, някои от снимките са били нарочно оцветявани. В последствие постепенно навлиза цветната фотография и всички по света се радват на това. Сега отново в последните десетилетия се наблюдава известна носталгия по черно-белите снимки и много младоженци държат най-хубавият кадър да бъде направен именно в черно-бяла снимка.

Фотографията с развитието на техниката

С развитието на фотографската техника, качеството на сватбените снимки постепенно се е повишавало, докато днес с дигиталните технологии можем да разчитаме на невероятна резолюция, ярки цветове и живи кадри.

Сватбата е важно събитие във всяко семейство. Правейки снимки от този специален ден, оставяме красива следа в семейния албум, а кой знае може да се окаже и част от световната история на сватбената фотография.

Вашият коментар