Какво е NAD+ за имунната ни система

Имунната система

Защо NAD+ е важен за имунната система

NAD+ е активатор или гориво за други молекули, които помагат на тялото да работи по най-добрия начин. Когато нивата намалеят, дейностите на всички NAD (H) зависими ензими в окислителното фосфорилиране, TCA цикъла и гликолизата са възпрепятствани. Това води до по-ниско производство на АТФ. Може също така да повлияе на нивата на PARP и сиртуини и да доведе до инактивиране на определени молекулярни пътища надолу по веригата, които играят роля в възстановяването на ДНК.

С други думи, без него тялото ни не функционира толкова добре, колкото би могло, по-малко ефективно се възстановява и води до по-бавна скорост на метаболизма. Без NAD+ да действа като важно малко такси, вашите клетки ще генерират по-малко от енергията, необходима на тялото, за да оцелее и да изпълнява функциите си.

Значението на NAD+ следователно не произтича от някаква магическа съставка, а от способността му да помага на други полезни молекули да вършат работата си. Ако гледахме на тялото като на футболен отбор, NAD+ щеше да е централният полузащитник, който прави битките и осигурява притежанието, което помага на нападателите да вкарат топката в мрежата.

Не е крещящ, не е ефектен, но без него цялата операция се разпада. Молекулите, които са от решаващо значение за възстановяването на клетките, подобряването на нашия метаболизъм и регулирането на биологичните функции. Без него можем да изпитаме редица здравословни проблеми.

Какво е NAD+ за имунната система

Имунната система на тялото разчита на гени, наречени сиртуини. Те откриват кога тялото е подложено на стрес, например по време на тренировка или когато сте гладни. Те ефективно възстановяват тялото, като го поддържат в по-добро състояние за по-дълго време и допринасят за по-дълъг живот.

NAD+ е горивото, което поддържа сиртуините. Те консумират NAD, което им дава енергия да вършат работата си. Доказано е, че високите нива на NAD+ активират активността на сиртуин и увеличават продължителността на живота при дрожди и мишки. По същия начин, когато нивата са по-ниски, сиртуините остават без горивото, от което се нуждаят. Като кола без бензин спират. Ако това се случи, способността им да се борят с болестите и да възстановяват ДНК намалява, което може да намали способността ни да се борим с болестите.

Това е една от причините, поради които имунната система е по-слабо ефективна при възрастните хора. Сиртуините консумират NAD+. С напредване на възрастта те трябва да работят по-усилено. Това води до повишена консумация на NAD+, което естествено изчерпва нивата в тялото.

 

Като поддържат по-високи нива на NAD+, сиртуините получават повече от необходимото гориво, за да продължат да работят с по-висока функция за по-дълго време.