Как да изберем правилния нов дом за възрастни хора: Ръководство

нов дом за възрастни хора

Как да изберем правилния нов дом за възрастни хора: Ръководство. Старчески домове

Домовете за възрастни хора предлагат грижи и подкрепа 24/7, но домът за възрастни е в състояние да осигури по-високо ниво на грижа. Старческите домове са за жители, които се нуждаят от медицински грижи от квалифицирана медицинска сестра.

В старческия дом всички обитатели ще се нуждаят от някаква форма на сестрински грижи, като грижа за рани или прилагане на интравенозни лекарства. Примери за обитатели в старчески дом могат да включват тези, които страдат от дългосрочни заболявания, като например някой, който се нуждае от изкуствено хранене (използвайки PEG тръба), или човек, който е претърпял инсулт и се нуждае от рехабилитационни грижи. Палиативните грижи могат да се прилагат и в старчески дом. Старческите домове варират по размер. От малки домове, обслужващи няколко обитатели, до големи домове, където някои домове обслужват няколкостотин обитатели. Подобно на домовете за възрастни хора, старческите домове организират развлечения и социални дейности за своите обитатели.

Неща, които трябва да имате предвид при избора на нов дом за възрастни хора

Всеки дом за грижи предлага нещо много различно от следващия. Въпреки че могат да предоставят подобни нива на грижа, те може да не отговарят на вашите по-нишови изисквания. Така че, преди да изберете дом за грижи, важно е да направите списък с всички неща, които искате от дома си. И които ще ви накарат да се чувствате като у дома си. Това не е изчерпателен списък, но ето някои от най-важните аспекти, които трябва да имате предвид:

  • Разходи: какви разходи са покрити и за какво се очаква да платите допълнително?
  • Местоположение: колко близо е домът от вашите приятели и семейство и има ли местни удобства като магазини, кафенета и местни села наблизо?
  • Съоръжения: какви удобства можете да очаквате да намерите в дома – кафенета, салони, барове, магазини и градини?
  • Ниво на грижа. Избраният от вас дом трябва да може да осигури нивото на грижа, от което се нуждаете в момента, както и нивото, от което може да се нуждаете, ако здравето ви се влоши.
  • Персонализиране на стаята. Ще ви позволи ли домът да декорирате стаята си както искате и какви са правилата за носене на собствени мебели?
  • Подходящ за домашни любимци: ще бъде ли позволено на вашия космат приятел да дойде с вас или поне ще може ли да ви посети?
  • Достъпност: домът подходящ ли е за хора с проблеми с мобилността? Имат ли рампи, асансьори и разширени врати?
  • Часове за посещения. Разрешено ли е на вашето семейство и приятели да посещават, когато пожелаят, или има определени часове и дни, които трябва да спазват?
  • Храна: домът ще поддържа ли някакви хранителни изисквания, които може да имате?

Каквото и да имате нужда или изисквате от избрания от вас дом, не забравяйте да го отбележите и попитайте член на персонала дали може да го настани по време на вашето посещение.