Как да се грижим за инвестициите си? – част 2

грижа-за-инвестициите

“Инвестиция”…продължение от част първа по въпроса: „Как да се грижим за инвестициите си?“

Ако не смятате, че влагането във валута е надеждно, то можете да инвестирате парите си в закупуването на злато или други скъпоценни метали. Цената на златото се характеризира с доста висока “изменчивост” и от време на време е възможно да имате отрицателен резултат. Прогнозите на аналитиците обаче говорят, че цената на златото и останалите скъпоценни метали има положителна тенценция. С две думи като цяло вие най-вероятно ще се окажете на добър плюс при дългосрочна инвестиция в ценни метали.

Друг вариант е влагането на финансови средства в закупуването на акции и недвижими имоти. За съжаление, печалбата в тези сфери до голяма степен се дължи на добре развитата икономика и политика на дадена държава. Т. е в една нестабилна ситуация да се инвестира в имоти или ценни книжа е доста рисковано начинание.

Нека обобщим кои са инвестициите, криещи минимални рискове:

• инвестиция в котируема на пазара валута в определени пропорции;

• инвестиция в злато и други скъпоценни метали;

• спестяване в депозити в стабилна банка;

• инвестиция в недвижими имоти, но ако ги купувате на реална, а не завишена цена;

Можете да инвестирате и в закупуване на помещение или търговска зона и техника. Отдаването им под наем ще ви върне инвестицията и веднъж изплатили закупените площ и оборудване можете да помислите за развиването на собствен бизнес.

Инвестициите за всеки ли са?

В съвременния динамичен свят всеки един от нас е зависим от професионалния опит, интересите, възрастта, социалния статус. Факт е, че модерните времена, в които живеем предлагат огромен спектър от възможности за влагане, съхранение и умножаване на нашите парични средства и инвестиции. Редно е да отбележим обаче, че повечето хора гледат на участието на фондовата борса и финансовите пазари като на рискована авантюра, в която по-добре да не се “забъркват”. Те предпочитат да не вникват в същността на инструментите за влагане на инвестиции в тези пазари, а да пазят парите си у дома или в депозити.

Инвестициите не са само въпрос на престиж и надеждност, но и на необходимост! Те са инструмент, който може да ви помогне да осигурите себе си, близките си, семейството си в дългосрочен план. Инвестирането в различни проекти или финансови пазари е и най-сигурният и легален начин да предпазите своя капитал от обезценяване.

Вашият коментар