Когато коренът срещне креативността

Традиционни рецепти за съвременен вкус в Moma

Как адаптирахме традиционни рецепти към съвременната трапеза

В Moma гледаме на традиционни рецепти не като на музейни експонати, а като на живи организми, които могат да се развиват. За нас запазването на вкуса означава да почетем миналото, но и да направим ястията разбираеми и желани за съвременния гост.

Изворите на вдъхновение

Използваме старинни рецептурници, бабини тефтери, регионални проучвания и разговори с хора от различни краища на България. Всеки детайл – от подправка до начин на готвене – е анализиран внимателно.

Как адаптираме – балансиран подход

ЕлементТрадиционен подходМодерна адаптация
ГотвенеБавно печене на пещВакуум и нискотемпературна обработка
ПоднасянеГлинени съдовеФино порциониране с естетика
ПодправкиЧубрица, девесил, джодженИзползвани балансирано, без натрупване

Ролята на шеф-готвача

Нашите готвачи са не само техници, а и културни медиатори. Те интерпретират старото с разбиране към новото – като превеждат от езика на баба на езика на гурме съвременността.

📌 Типични адаптации в менюто

  • Боб чорба с лек пушек от дъбов чипс
  • Свинско със зеле, но с редуциран сос от костен бульон
  • Питка със закваска и сусам, изпечена на камък
  • Традиционна салата от печени чушки с козе сирене мус

Вкусът не трябва да тежи

Много от старите рецепти са били с висока калоричност – полезно за тежък физически труд. Днес търсим лекота без компромис с вкуса. Използваме съвременни техники, които запазват аромата, но правят ястията по-лесни за възприемане от съвременния гост.

Нещата, които не променяме

  • Уважението към сезонността
  • Произхода на продуктите – винаги български
  • Душата на рецептата – тя винаги остава

Подправката на спомена

Когато уханието на готвено в Moma достигне до масата, то често събужда неочаквани спомени – от неделите в село, от бабината кухня, от отдавна забравени вкусове. Именно това усещане е целта ни – да върнем нещо забравено, но ценно, чрез съвременна интерпретация.

Автентичност със съвременно лице

Истинският вкус не трябва да бъде жертван в името на модата. В Moma намираме баланса между носталгията по бабината кухня и нуждата от съвременна елегантност. Така всеки гост получава не само храна, а част от културната памет – поднесена с уважение и стил.

Разгледай адаптираните рецепти в Moma