Как адаптирахме традиционни рецепти към съвременната трапеза
В Moma гледаме на традиционни рецепти не като на музейни експонати, а като на живи организми, които могат да се развиват. За нас запазването на вкуса означава да почетем миналото, но и да направим ястията разбираеми и желани за съвременния гост.
Изворите на вдъхновение
Използваме старинни рецептурници, бабини тефтери, регионални проучвания и разговори с хора от различни краища на България. Всеки детайл – от подправка до начин на готвене – е анализиран внимателно.
Как адаптираме – балансиран подход
| Елемент | Традиционен подход | Модерна адаптация |
|---|---|---|
| Готвене | Бавно печене на пещ | Вакуум и нискотемпературна обработка |
| Поднасяне | Глинени съдове | Фино порциониране с естетика |
| Подправки | Чубрица, девесил, джоджен | Използвани балансирано, без натрупване |
Ролята на шеф-готвача
Нашите готвачи са не само техници, а и културни медиатори. Те интерпретират старото с разбиране към новото – като превеждат от езика на баба на езика на гурме съвременността.
📌 Типични адаптации в менюто
- Боб чорба с лек пушек от дъбов чипс
- Свинско със зеле, но с редуциран сос от костен бульон
- Питка със закваска и сусам, изпечена на камък
- Традиционна салата от печени чушки с козе сирене мус
Вкусът не трябва да тежи
Много от старите рецепти са били с висока калоричност – полезно за тежък физически труд. Днес търсим лекота без компромис с вкуса. Използваме съвременни техники, които запазват аромата, но правят ястията по-лесни за възприемане от съвременния гост.
Нещата, които не променяме
- Уважението към сезонността
- Произхода на продуктите – винаги български
- Душата на рецептата – тя винаги остава
Подправката на спомена
Когато уханието на готвено в Moma достигне до масата, то често събужда неочаквани спомени – от неделите в село, от бабината кухня, от отдавна забравени вкусове. Именно това усещане е целта ни – да върнем нещо забравено, но ценно, чрез съвременна интерпретация.
Автентичност със съвременно лице
Истинският вкус не трябва да бъде жертван в името на модата. В Moma намираме баланса между носталгията по бабината кухня и нуждата от съвременна елегантност. Така всеки гост получава не само храна, а част от културната памет – поднесена с уважение и стил.



