Котешка храна – ползи и недостатъци на видовете

котешка храна

Предимства и недостатъци на сухата и мократа котешка храна

С какво трябва ли да храня котката си със суха или мокра котешка храна? Или и двете?

Дали да храните котката си със суха храна, консервирана храна или смес от двете зависи от няколко фактора. Ето някои предимства и недостатъци на двата вида храни.

Ползи от консервирана храна за котки

Най-голямата полза от храненето с консервирана диета е по-високото съдържание на вода. Котки с определени здравословни проблеми, които изискват по-висок от нормалния прием на вода, като бъбречно заболяване, диабет или заболяване на долните пикочни пътища, могат да се възползват от допълнителната вода в тези диети.

Консервираната храна също е много вкусна и някои котки ще ядат консервирана диета вместо суха диета, особено ако са придирчиви към храната.

Недостатъци на консервираната котешка храна

Консервираната храна често е по-скъпа от сухата храна, така че това може да играе роля във вашето решение.

След отваряне консервите имат срок на годност 24 часа и трябва да се съхраняват в хладилник. Ако вашата котка не довърши мократа си храна, тя трябва да се съхранява правилно в хладилника или да се изхвърли. Оставянето на консервирана храна за повече от няколко часа може да доведе до риск от замърсяване и да причини стомашно-чревно разстройство.

Ползи от сухата котешка храна

Сухата храна е по-евтина от консервираната храна, така че хората, които имат строг бюджет или тези, които хранят котки от общността, могат да изберат тази опция.

Сухата храна също не трябва да се съхранява в хладилник и може да бъде оставена много по-дълго от консервираната храна. Това е добър вариант, ако храните свободно котките си, но всяка порция, която не е изядена до края на деня, трябва да се изхвърли.

Можете също да използвате суха котешка храна в автоматични хранилки или в играчки за хранилки за пъзели.

Недостатъци на сухата котешка храна

Проучванията показват връзка между затлъстяването и храненето със суха котешка храна. Това може да се дължи на факта, че много котки, които ядат суха храна, често се хранят безплатно и собствениците не осъзнават колко котки всъщност изяждат на ден.

Това може да причини и обратния проблем. Защото е трудно да забележите, че котката ви не яде, когато е свободно хранена. Количеството, което вашата котка изяжда на ден, трябва да се наблюдава или измерва и поради двете причини.

По-възрастните котки със зъбни заболявания или тези, на които са извадени някои от зъбите, може също да имат по-трудно време да дъвчат суха храна.