Красотите на природния парк „Сините камъни“

Природен парк „Сините камъни“

Природен парк „Сините камъни“ е разположен над гр. Сливен в България и представлява голям скален масив, Природният парк на това място е отворен от 1980 г. и обхваща площ от 11 хектара. Името на парка идва от нюансиращия цвят на скалите на залез.Скалите съдържат най-голямото съдържание на  кварцов порфи в Европа.

 

Природен парк „Сини камъни“ включва няколко интересни природни обекта:

Един от тях е скалният феномен на Халката – веригата. В парка има резерват „Кутелка“. Създадена е през 1986 г. с цел опазване на местообитанията на хищни птици и букови гори.

Много места в парка „Сини камъни“ са свързани с исторически събития в Сливен и България като цяло. Например, територията на Харамиат е свързана с традициите на войските на Хайдук.

Паркът не е толкова голям по площ за сметка на това, че разнообразието от местни видове е впечатляващо. В тази област има повече от 97 вида защитени растения, включително и повече от 70 вида редки, ендемични и реликтни видове.

 

Фауната на парка включва 244 вида гръбначни и повече от хиляда вида безгръбначни животни. В района на гр. Сливен са изследвани първите пеперуди в България. Повечето от живеещите тук гръбначни животни са защитени от закона. В парка има регистрирани 176 вида птици. Особен интерес представляват хищните птици, които се гнездят в скалите.

На територията на природния парк има повече от 50 туристически маршрута.

18 маршрута за туристи с историческа, културна и развлекателна ориентация. Местният климат е благоприятен за практикуване на различни видове спорт: пещери, скално катерене, колоездене, парапланеризъм, делтапланеризъм, както и зимните спортове.

Туристическите маршрути са оборудвани с места за отдих и информационни табели. Асфалтовият път го прави лесно достъпен до много места и забележителности на парка. Открит кабинков лифт води туристи до най-горната гара в Карандила за 20 минути.

На североизток от Сливен се намира туристически информационен център.

Парк „Сини камъни“ е включен в списъка на националните обекти за туристи. На територията на парка е забранено ловуването и преследването на животни, унищожаването на птичи гнезда, събирането на яйца.

Природният парк „Сини камъни“ се намира в планината, близо до Сливен.

Лифтът към тези планини се издига коло 20 минути – при слънчево време можете да се насладите на прекрасни гледки и да разберете защо паркът се нарича така, въпреки че през август месец паркът може по-скоро да се нарече „Зелени камъни“. След изкачването, буквално след 300 метра се появява малък ступор – има асфалтов път, водещ към местните села – Карандила и др.

Но ако не отидете там, можете да намерите прекрасна комбинация от смесена гора от една страна, планинското плато – от другата и много приятни пешеходни маршрути от третата. Можете да се разхождате дори с малки деца

Децата могат да прекарат цял ден в забавления- ще откриват въображаемо от дървета различни животно, дори еднорог, дори дракон, дори чудовище.

Вашият коментар