Тренировка за бременни. Полезно ли е?(първа част)

тренировка за бременни

Здрави и щастливи през бременността с една тренировка за бременни

Бременността е един сериозен и труден период за всяка една жена – промените във фигурата биват много резки, а това автоматично води до вътрешен дискомфорт.

Ала тези промени могат да се отразят различно при всяка дама. Дори и онези, поддържащи перфектно тяло, ще трябва да се разделят със съвършените си мерки поне за известен период от време.

Бременноста се слави още и с отключване на „вълчи апетит”, ала това съвсем не означава, че бъдещите майки се тъпчат с вредни храни през цялата бременност, свеждайки активността си до минимум. В тази връзка, физическите упражнения не вредят на развитието на ембриона, стига да протичат в умерени граници и да са комбинирани с правилен хранителен режим и почивка.

Времетраене, темпо и почивка

Тренировките могат да бъдат напълно безопасни по време на бремеността. За целта е препоръчително да се консултирате със специалист, с когото да изградите успешен план за действие. Колкото до времетраенето, тренировките не трябва да надвишават 30 минути в случай, че не сте тренирали до този момент.

Ако все пак сте добре физически подготвени, то тогава може и да се упражнявате до 1 час в равномерно темпо. Основно правило преди всяка една тренировка е загрявката. Без да подготвите тялото си, Вие рискувате да причините дискомфорт по време на тренировка, който след това би могъл да се превърне и в по-сериозен здравословен проблем.

Темпото на тренировката при бременните трябва да започва от високо и да спада лека-полека, а не обратното. Все пак тялото губи енергия и няма как да я навакса. От изключително значение е да се избягват тренировките в пика на жегите или в помещения с висока влажност. Приемането на вода по време на тренировка е задължително, и то в по-големи количества –при бременните жени дехидратацията настъпва по-бързо от обичайното. Задължително трябва да се избягват упражнения с риск за здравето, спортове с директен контакт и силни напрягания на мускулите.

Ефективност от физическата активност

Вижте втората част на тази статия тук!

Вашият коментар