Модерен ремонт на апартаменти – 5 тенденции за 2022

Модерен ремонт на апартаменти - 5 тенденции за 2022

Как да декорирате и ремонтирате апартамент през 2022 г., за да останете в тенденция? Основният акцент днес е върху персонализирането – все повече дизайнери са съгласни, че обзавеждането и довършителните работи трябва да бъдат „наточени“ за конкретен човек, собственик. Основното кредо е удобството. Комфортът уверено избутва стила.

Асиметрия

Тенденцията към лекота и удобство предизвиква първата тенденция – жаждата за асиметрия. Дизайнерите постоянно се отказват от строгите симетрични форми в полза на свободата и липсата на ясен ред. Няколко сдвоени декора ще помогнат за балансиране на интериора – еднакви вази, фотьойли, лампи.

Цветове и нюанси

Пастелните цветове се оттеглят на заден план, а „модата на 70-те“ излиза напред – комбинация от ярки цветове с топла палитра. Теракота, охра, маслинови нюанси, пурпурно – избирайки тези тонове, няма да сгрешите.

 

Тъмните цветове са друга тенденция на сезона. Обичайните светли покрития се заменят с по-приглушени. На мода – индиго, зелено и авокадо нюанс. Между другото, същото важи и за осветлението – няма повече искрящи полилеи, само интимно осветление на място.

Материали

Хитът на сезона е мрамор. Тенденцията са нюанси от розово, синьо и кралско черно. Декоративната мазилка и циментовата облицовка с релефни елементи не губят популярност. И, разбира се, дървото – дървените мебели, особено скъпите видове (дъб, тик, орех), задават посоката на целия интериор.

 

Металните елементи помагат да се разреди ситуацията. Злато или позлата (в умерени количества), месинг, мед, можете – във всяка комбинация. Еклектиката е добре дошла.

И накрая, на мода е изобилието от стъкло, което придава на атмосферата ефирност и лекота. Става дума не само за прозорци, но и за стъклен декор. Големите стъклени вази и лампи се съчетават добре с метал и естествено дърво.

Акцент върху тактилните усещания

Мебелите, на които искате да седнете, декорът, който искате да докоснете са в основата на модерния интериор през сезон 2022. При избора на материали акцентът е върху тези, които са най-приятни на допир. Мека кожа, дървен паркет, велур, естествен камък – акцентите отново се изместват към комфорт и естественост.

Под и таван като самодостатъчни интериорни елементи

В настоящия сезон е модерно да украсявате тавана с помощта на дизайнерски лампи, прожектори, висящи декорации, както и да оборудвате многостепенни тавани от гипсокартон и да поставяте прожектори в тях.

Що се отнася до пода, той също престава да бъде само фон. Подовата настилка задължително трябва да има изразителен, самодостатъчен дизайн.

Какво е остаряло?

И сега – няколко думи за това какви интериорни решения трябва да се избягват тази година.

  • Черно-бял интериор и скандинавски стил. Такива решения вече не са на мода. Ако обаче не искате да промените напълно ситуацията, можете просто да й придадете по-модерна нотка, като замените светлите тапети с тъмни и добавите малко метален декор.
  • „Прашните“ тонове вече не са хит. За да замените „прашните“ нюанси идват чисти.
  • Много цветна декорация за стена. Акцентът се измества към релефност и еднородност. Довършителни работи за бетон, кожа, велур, камък, релефни панели – всичко това е в тенденция. Но сложните фотографски панели и мозайки са изместени на заден план.
  • Бюст с „антични“ детайли. Състареният декор вече не е на мода. Вместо това има модерни интериорни предмети в духа на Ikea, изобилие от стъкло, метал и прости, непретенциозни форми.

 

Posted in

Pavel

Дългогодишен експерт в областта на сектор Дигитален Маркетинг!