Списъкът със супер храните е дълъг и включва тъмни листни зеленчуци, цветни плодове и зеленчуци, горски плодове, ядки и семена, морски водорасли и някои напитки като комбуча, напитка от комбуча.
Всички растителни суровини съдържат изключително ценни за организма вещества – витамини, минерали, антиоксиданти и т.н.Но някои от тях ги съдържат в особено високи концентрации – такива продукти се наричат суперхрани.
Терминът „супер храна“
не е регламентиран по никакъв начин от закона, така че производителите могат законно да наричат почти всеки растителен продукт суперхрана и съответно да му вдигат цената. Това е добре да се знае.
Независимо от това, диетолозите все още очертават изискванията за продукт, за който се твърди, че се нарича суперхрана:
- естествен произход;
- висока концентрация на полезни съединения;
- минимална или никаква обработка;
- възможност за използване на суровини.
И супер храните не е задължително да са скъпи и донесени от далечни страни – почти всяка от тях има местни аналози. Ето пет от най-популярните суперхрани, за които всеки трябва да знае.
Годжи Бери – като част от супер храните
Годжи бери са ни подарени от Тибет, където почти всеки жител ги яде, за да спечели дълголетие. Факт е, че според легендата един човек в Тибет е живял 250 години. Той ял годжи бери за закуска, обяд и вечеря.
Но да се върнем към реалността, годжи бери са с високо съдържание на антиоксиданти и 4 важни полизахарида, които не се срещат в никоя друга храна. Тези съединения активират защитните свойства на тялото, така че наистина могат да удължат живота. Годжи бери също са богати на протеини – съдържат 18 аминокиселини, 8 от които незаменими.
Семена от чиа
Семената от чиа са ни дадени от Мексико – племената на маите и ацтеките са използвали тези семена няколко века преди Новата ера. Самата дума „чиа“ от езика на маите – означава „сила“.
Тези семена са богати на ненаситени омега-3 мастни киселини – чиа съдържа около 8 пъти повече от тях от орехите и сьомгата. На 25% чиа се състои от неразтворими във вода фибри – в червата образува гелна маса, която забавя разграждането на въглехидратите. Това означава, че семената от чиа изкуствено понижават гликемичния индекс на други храни, нормализират нивата на кръвната захар и предотвратяват скокове на инсулин.
Поради способността си да желират, семената от чиа често се използват в пудинги. В YARO създадохме манго чиа пудинг с бадемово мляко и натурален сироп от йерусалимски артишок като подсладител.