Научни ползи за здравето от куркумин

Научни ползи за здравето от куркумин

Научни ползи за здравето от куркумин. Куркуминът е естествен антиоксидант, който има противовъзпалителни ползи. Kакто и възможни ползи, свързани със забавяне на процеса на стареене и предотвратяване на болестта на Алцхаймер и, потенциално, депресия.

Научни ползи за здравето от куркумин

Куркуминът е противовъзпалително средство. Една от основните претенции на куркумата за слава е, че тя често се използва за борба с възпалението. По-голямата част от силите на куркумата за борба с възпалението могат да бъдат приписани на куркумина. Всъщност, в правилната доза, куркуминът може да бъде по-ефективно противовъзпалително лечение от обичайните лекарства за борба с възпалението като ибупрофен и аспирин, според минало проучване. Необходими са повече изследвания в тази област, тъй като добре.

Тъй като хроничното възпаление допринася за много хронични заболявания. Куркуминът може да помогне за лечение на състояния като възпалително заболяване на червата, панкреатит и артрит, според минал преглед.

Куркуминът може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания

Предишно проучване показва, че куркуминът може да подобри ендотелната функция или здравето на тънката мембрана, която покрива вътрешността на сърцето и кръвоносните съдове. Тази мембрана играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане. Стрелка надясно по-ниската ендотелна функция е свързана със стареенето и повишения риск от сърдечни заболявания. По този начин куркуминът може да помогне за предпазване от свързана с възрастта загуба на функция и да намали вероятността от развитие на сърдечно заболяване.

В едно проучване изследователите сравняват ефектите от осемседмична програма за аеробни упражнения. Добавка с куркумин за подобряване на ендотелната функция при жени след менопауза. Както упражненията, така и групата с куркумин отбелязаха еднакви подобрения в ендотелната функция, докато контролната група не видя промени. стрелка надясно нагоре

Друго проучване установи, че куркуминът е еднакво ефективен за подобряване на ендотелната функция при хора с диабет тип 2 (сърдечно заболяване е често срещано съпътстващо заболяване на тип 2) като лекарство, което обикновено се предписва за намаляване на риска от инфаркт и инсулт.

Все пак са необходими повече изследвания, за да се определи дали куркуминът е безопасна и ефективна стратегия за дългосрочно лечение на хора със сърдечни заболявания.

Куркуминът може да помогне за предотвратяване (и евентуално лечение) на някои видове рак

Тъй като възпалението е свързано с растежа на тумора, противовъзпалителните съединения като куркумин могат да играят роля в лечението и превенцията на различни видове рак.  Включително рак на дебелото черво, панкреаса, простатата, гърдата и стомаха. стрелка надясно. Изследвания при мишки предполага, че куркуминът може да помогне за забавяне на разпространението на туморни клетки. Може и дори да предотврати образуването на тумори на първо място. Стрелка надясно нагоре. Той може да направи това по няколко начина, включително нарушаване на образуването на ракови клетки на различни етапи от клетъчния цикъл. Намеса с клетъчни сигнални пътища и дори причинява смъртта на тези ракови клетки. Стрелка надясно. Дали куркуминът може да помогне при лечението на рак при хората все още не е установено, но изследването продължава.

Някои изследвания също предполагат, че куркумата или куркуминът могат да помогнат при определени симптоми на рак. Един преглед на 11 проучвания за ефектите на куркумата върху заболяванията на простатата (включително осем проучвания върху пациенти с рак на простатата).  Докато някои проучвания показват, че добавките с куркумин или куркума нямат ефект върху пациенти със заболявания на простатата. Някои показват благоприятни ефекти върху нивата на простатно-специфичния антиген. Протеин, произвеждан от простатната жлеза. Кръвните нива на този протеин са обикновено по-високи при мъже с рак на простатата, честота и неотложност на уриниране и качество на живот.