Особености на четките за боядисване

четките за боядисване

Изборът на подходящата четка за боядисване

Четката за боядисване е един от основните инструменти, използвани при работа с бои и лакове.

Най-честите приложения на четките за боядисване са боядисването на ъгли, заварки, первази и всякакви труднодостъпни места. За да сте доволни от резултата от работата си, трябва да знаете какви видове и размери четки за боя е най-добре да използвате в дадения конкретен случай.

Четките за боядисване – специализирани с големи размери

Използват се за обработка на големи повърхности. Капачките на семената осигуряват повишен прием на материал и равномерното му разпределение. Използват се при обработка на фасади и тавани, за нанасяне на грундове, бои, импрегнации на стени, както и лепила за тапети. Може да се използва за отмиване на стари покрития от боя и лак.

Има и така наречените радиаторни четки с дълга дръжка, при които рамката с косми е разположена под ъгъл спрямо дръжката. Ширината на косъмчетата на радиаторна четка обикновено е до 75 мм, а дебелината е до 6 – 8 мм.

Радиаторната четка е предназначена за работа на труднодостъпни места и за боядисване на ъгли, особено удобна е за боядисване на фуги на вертикални и хоризонтални повърхности (например таван и стена). Такива четки се използват особено често в труднодостъпни места (радиатори за водно отопление, тръби, метални телени конструкции и др.).

Благодарение на дългата дръжка, такъв инструмент ще помогне при работа на ниво над човешкия ръст.

По-рядко срещани са тесните и тънки четки, които са предназначени да издърпват тесни ивици боя. Размерът на лъча варира от 5 до 30 mm.

Устройството на четките за боядисване е доста просто, те се състоят от три работни елемента:

  • четка – купчина четина с различни параметри;
  • гофрирана основа – устройство, което надеждно фиксира снопа четина върху дръжката;
  • дръжка – елемент, с помощта на който инструментът – четката за боядисване се хваща и държи по време на боядисване.