Специфичности при производството на каменната вата

каменната вата

Каменната вата се изтегля във влакна с помощта на различни методи за това: центробежно-валяк, издухване, центробежно-издухване, центробежно-спиново издухване и др. Дебелината на готовите влакна е не повече от седем микрона, дължината е не повече от пет сантиметра.

Специфичности при производството на каменната вата

След като влакната се оформят, към тях се добавя свързващо вещество, напръсквайки го, напоявайки базалтовия „килим“ или приготвяйки хидромаси. За да се придадат на продуктите определени видове технически качества, по време на производствения процес материалът се обработва допълнително със специални разтвори, които повишават плътността, паропропускливостта и хидрофобността.

След нанасяне на свързващи вещества и технически течности, базалтовият килим се подлага на термична обработка при температури до 230 градуса. При такива условия протича реакцията на поликондензация. След термична обработка се получава готова каменна вата със специфична отворена клетъчна структура, която издържа на температури до 1000 градуса по Целзий. Органичните вещества в този материал съдържат не повече от 3%.

Въз основа на своята текстура, форма и пригодност за определени цели, каменната вата се разделя на няколко вида.

По отношение на твърдостта на звукоизолация може да бъде:

*Мека. Този материал е направен от влакна с най-малка дебелина. Те създават огромен брой кухини, които задържат въздух. Той е този, който предотвратява загубата на топлина. Меката каменна вата се използва там, където не се очакват големи механични натоварвания. Подходящ е за изолация на фасади, стени по рамкова технология, покриви и други неща.

*Средна твърдост. Влакната, които се използват при производството на тази каменна вата са по-твърди, което позволява материалът да се използва за топлоизолация на фасади, където протичат високоскоростни въздушни потоци. Също така този топлоизолатор е подходящ за топло-, пожаро-, звукоизолация на вентилационните канали.

*Твърда . Влакната на този материал са най-дебели и издръжливи. Този вид изолация се използва на места, където се очакват големи натоварвания. Възможно е да се постави твърда базалтова вата под бетонна замазка, може да се използва за изолация на стени с последващо армиране и мазилка директно върху топлоизолатора.