3 предимства на изолацията от каменна вата

минерална вата

Каменната вата (или минерална вата) е открита на Хавайските острови около началото на деветнадесети век и се среща като естествен страничен продукт от вулканична дейност. Има нещо уникално вълнуващо в превръщането на изобилен природен ресурс в продукти, които обогатяват съвременния живот.

В своето произведено състояние каменната вата предоставя уникални предимства като изолационно решение. Отчасти поради ненасочената си ориентация на влакната, каменната вата също показва уникални предимства, които са станали известни като 7-те силни страни на камъка.

Какви са трите основни предимства на изолацията от минерална вата

Има два вида продукти от минерална вата: изолация от стъклена вата и каменна вата. Изолацията от каменна вата е проектирана да бъде произведена в OEM приложения и се предлага в различни формати, плътности и размери, което я прави лесна за рязане, огъване, разделяне, обвиване и компресиране. Изработен е от вулканична скала, обикновено базалт и рециклирани материали.

В тази статия обсъждаме три причини да използвате изолация от каменна вата за OEM приложения.

  1. Огнеупорен
  2. Водоотблъскващ
  3. Звукопоглъщащ

Каменната вата има несравнима огнеустойчивост, звукопоглъщане и термични защитни свойства, което я прави идеалният избор за различни приложения, включително лабораторни инкубатори, изолирани опаковки, автобуси и мотриси, уреди, противопожарни/акустични врати, офис интериори, HVAC и др.

  • Огнеупорен

Основна характеристика на изолацията от каменна вата е нейната устойчивост на огън. Продуктите от каменна вата са незапалими и няма да образуват дим или да насърчават разпространението на пламък, дори когато са директно изложени на огън. Някои продукти от каменна вата дори могат да издържат на температури до приблизително 1177°C (2150°F), което е дори по-горещо от повечето пожари, които някога ще достигнат.

  • Водоотблъскващ

Изолацията от каменна вата не абсорбира вода и не задържа влага. Всъщност той отблъсква и оттича водата от продукта и ще изсъхне напълно, като същевременно запази първоначалната цялост на продукта. Освен това не гние, не корозира, не увисва, не губи формата си и не насърчава развитието на гъбички и бактерии.

  • Звукопоглъщащ

Изолацията от каменна вата е по-плътна от традиционните изолации, което я прави идеална за потискане на звука в широк диапазон от честоти. Това ефективно намалява въздушния поток и предаването на звук. По-високият въздушен поток, съпротивлението означава по-добро затихване на звука. Каменната вата има несравнима огнеустойчивост, шумопоглъщане и термозащитни свойства, което я прави идеалният избор за включване във вашия продукт.