5 забележителни места в Родопите (първа част)

5 забележителни места в Родопите

Обичате ли да почивате сред природата? В такъв случай, нашите топ 5 предложения за разходки през уикенда в Родопите ще Ви се сторят като необходимата терапия за идния уикенд. Изберете подходящ хотел в сърцето на Родопите и оттам ще можете да обиколите всички наши предложения.

Асеновата крепост

Време е да Ви разведем макар и виртуално из пленителната красота и магия на Родопите. Там накъде Ви очаква родното величие – крепост, криеща дълбока история и символика за всеки българин. Самият „вход” към родната планинска верига бива наричана именно с наименованието „Асенова крепост”, и това съвсем не е случайно.
Укреплението е добре устроено и леснодостъпно. Преди години, великолепната крепост премина през редица преустройства, за да се превърне в днешни дни в изцяло достъпна и обезопасена с удобни и леснопроходими пътеки до входа ѝ. Оттам можете да се насладите на невероятни пейзажи, които се разкриват от най-високата точка на крепостта.

Чудните мостове

Чудноватото скално образувание наподобява формата на мраморни арки, които свързват бреговете на река Дълбок дол. Скалният феномен е още известен като Скалните мостове.Чудните мостове се намират в Западни Родопи като се разполагат сред карстова долина на местната река Еркюприя. Великолепните мостове сеизвисяват на приблизително 1450 м.н.в.

Тракийското светилище

Намира се на около 15 км от Момчиловград и представлява сравнително масивна скална формация, наподобяваща пресечена пирамида. Татул, както още го наричат, се слави с древна история, връщащи ни с няколко века назад.Преди няколко години Тракийското светилище бе избрано за едно от родните чудеса на България.

Ягодинска пещера

Намираща се в Буйновското жредло, Ягодинската пещера е дълга 8501 метра и попада сред най-дългите пещери на родна територия. Самата пещера представлява сложна система, представена чрез мраморни етажи като най-долният е най-добре устроен. Туристическата обиколка из Ягодинската пещера започва с Новогодишната залта –именно там се вярва, че далечните ни предшественици са отбелязвали „новото начало”.

Бачковски манастир „Св. Богородица”

Бачковският манастир попада сред най-големите манастири у нас. Намира се в село Бачково на приблизително около 7 км от Асеновград. Бачковският манастир е основан през далечната 1083 година и към днешна дата се радва на дълбокото възхищение на безброй туристи и чужденци.

Вижте втора част на тази статия тук!

Вашият коментар