L-глутатион – препоръки за прием и проблеми при дефицит

L-глутатион

Още показания за употреба на L-глутатион

L-глутатион е от съществено значение за тялото да се чувства и изглежда здраво. Ако ежедневната диета съдържа храни с необходимите хранителни вещества, тогава глутатионът успешно се синтезира в човешкото тяло. Но под въздействието на неблагоприятни външни фактори, небалансирано хранене и инфекции, синтезът на трипептида се забавя, което може да причини сериозни неизправности в целия организъм.

Приемането на глутатион помага срещу:

  • Гладуване В тези моменти тялото получава по-малко сяра, ценни аминокиселини, които не винаги се допълват с други продукти.
  • Проблеми с паметта, мисленето, умствените процеси, концентрацията Това е основният признак, че нещо в тялото не е наред.
  • Захарен диабет, онкология, чернодробни проблеми При такива заболявания продължителността на живота зависи от приема на глутатион, той помага за възстановяване на лезиите, подобряване на имунитета.
  • Желание за покачване на мускулна маса Липсата на глутатион често забавя резултатите от тренировката.
  • Наличието на навяхвания или наранявания Те водят до възпалителни процеси, а глутатионът може да забави разрушаването на тъканите, да ускори заздравяването и да намали тежестта на симптомите.

Важно! Не забравяйте, че за да откриете дефицит на дадено вещество, в случая на глутатион, трябва да вземете биохимичен кръвен тест. Той ще покаже дали трябва да добавите добавки към вашата диета.

Препоръки за прием на глутатион

L-глутатион се приема за повишаване на биологичната активност. Ето защо е важно да се подходи отговорно към избора на съответното средство. Не трябва да влиза в реакция преди време и освен това не трябва да се разрушава в стомаха или устната кухина. Оптималната форма на хранителни добавки е капсулите. Покритите таблетки също са приемливи, за да се предотврати ранното дезактивиране и да се позволи на добавката да премине в тънките черва, където става абсорбцията.

Предпочитаното време за прием е сутрин. Най-добре да се приема на празен стомах или веднага след закуска. По това време скоростта на усвояване е много по-висока, отколкото вечерта и дори през деня.

Какво количество L-глутатион трябва да приемате на ден?

Дневната доза глутатион е 500-600 mg. Препоръчително е да се приема в следното количество:

  • 1 капсула – с тегло до 65 кг;
  • 2 капсули – за спортисти с тежки натоварвания;
  • 1 капсула – за тийнейджъри за подобряване на паметта, както и за намаляване на стреса.

Няма противопоказания като такива. Глутатионът е естествено вещество, намиращо се в човешкото тяло. Предозирането му е практически изключено, тъй като реагира моментално и се изхвърля от организма в излишък.