Време за приготвяне на басмати ориз с водорасли яки, суши нори и кашу: 15 мин.
Подходяща е за: здравословно хранене, за почитателите на пълноценна, домашна, вкусна, бърза и лесна за приготвяне храна с екзотичен, източен вкус на море. Подходяща е за лакто-вегетарианци.
Продукти за 3 порции
1 ч. ч. басмати ориз
30 гр. краве масло или пречистено масло. /Прочетете повече в края на рецептата/
Сол
Прясно смлян черен пипер
2 листа яки суши нори – водорасли за суши. Може да ги намерите в хипермаркетитена промоционалните стендери за суши
Ядки за разкош – кашу, орехи
Начин на приготвяне на басмати ориз с водорасли яки суши нори и кашу
1. Измийте ориза няколко пъти докато водата остане бистра. Накиснете го за минимум 5 минути. Добре е да има 1 пръст вода над ориза. Научете защо в края на рецептата.
2. Изсипете в тенджера заедно с водата. Оставете на силен огън, без капак, докато заври.
3. Намалете огъня, затворете добре с плътно прилепнал капак и варете по часовник 7 мин. Не отваряйте капака и не разбърквайте. Оризът се приготвя съвършено сам.
4. Изключете. Поръсете с подправките. После добавете маслото и го оставете да се разтопи естествено.
5. Внимателно с вилица започнете да обръщате ориза така, че да се промасли.
6. Замислете се колко много хора са допринесли, за да имате тези пресни продукти и добрите условия да приготвите храната си.
7. Сервирайте и докато се вдига пара, накъсайте на малки части листата яки суши нори. Те ще омекнат, ще освободят екзотичния си морския аромат към ориза и ще се свържат с млечните нюанси на маслото.
8. Погледнете в шкафа за ядки – кашу или орехи ще добавят още минерали, витамини и микроелементи.
9. Споделете рецептата с любители на суши около Вас.
За Аюрведа кухнята
Според науката за Щастието – Аюрведа, като накисваме ориза, елемента вода се увеличава, а елемента въздух намалява. Едно от качествата на елемента въздух или вата е подвижност, променливост, сухота. Динамичният живот, бързането, енергията на страх, тревожност и стреса, храненето в часове, когато ензимната активност е ниска, нередовното хранене и др. допълнително увеличава качествата на елемента въздух във фините и в грубото ни тяло и това разбалансира здравословното проявление на 5-те елемента, а оттам и пълноценното ни здраве, щастие и успех.
Когато накисваме ориза и бобовите – нахут, червена леща, боб, мунг дал:
• помагаме на храносмилането
• усвояваме по-пълноценно хранителните вещества
• намаляваме образуването на газове, подуване на корема и дискомфорт
• чувстваме се по-бодри, жизнени и с ясен ум
Автор: Анастасия Панайотова, Йога и Прана терапевт и инструктор 2010-2017