Безконтактни карти – удобство или риск

безконтактни карти

Когато стане въпрос за личните финанси, хората са по-малко склонни да поемат риск. Редица банкови институции започнаха да предлагат безконтактни карти, които безспорно са удобство. В тази статия ще разгледаме как работят и дали те са повече риск, отколкото удобство.

Безконтактни карти – начин на работа

Безконтактните карти работят чрез микрочип или антена, която е вградена в тях. Така при досег с ПОС Терминал за плащане няма нужда да въвеждате своя ПИН код. Много хора са доволни от този факт, тъй като им отнема буквално няколко секунди и вече са се сдобили с желаната покупка.

Улеснява

След като не се налага да въвеждате кодове и и да се разписвате, това намалява времето за пазаруване. Големите опашки се стопяват и така Вие можете безпроблемно за стигнете до касата. Но това удобство крие совите рискове. Според проучване кибер престъпниците могат да създадат устройство, което да засече микрочипа в картата Ви и така да тегли от парите Ви. Така едва, когато отидете на касата ще разберете неприятната изненада. Защитна мярка разбира се има – повечето банки имат лимит за безкасово таксуване до 30 или 50 лв.

Стандартните карти

Може би това е най-сигурният начин да запазите средствата си. Стандартните карти няма как да бъдат толкова лесно разбити и така вие запазвате средствата си в пълна сигурност.

Едва 3% от потребителите са наясно с новата технология

Това твърдение доказва, че хората са свикнали със стария начин и нямат особено желание да преминават към новото. Освен това, хората се страхуват от необичайното и предпочитат старото, което е напълно обяснимо, особено когато става въпрос за финансите ни.

И така, всеки сам може да прецени дали безконтактните карти са за него или не и дали може да поеме риска си. Безспорно и те имат своето предимства и ползи. Може би това е водещото, когато клиентите на конкретна банка ги избират. Освен това, много банки вече имат онлайн форма за кандидатстване за подобна карта и така лесно и бързо можете да вземете своята безконтактна кредитна или дебитна карта.

Източник: Всичко за кредитите – kreditite.com

Вашият коментар