Библиотека вкъщи. Оригинални идеи как да подредим книгите в дома си (втора част)

библиотека вкъщи

…продължение от част първа

Тази идея може да бъде използвана за изключително оригинална библиотека вкъщи – с едно завъртане обикновена стена с картина на нея може да се превърне в стена, отрупана с лавици книги. Разбира се, това ще представлява малко инженерно чудо – ще е необходимо изграждането на стабилна рамка, която да бъде замаскирана с дървена облицовка. Бъдете сигурно обаче, че вложените усилия ще доведат до чудесен резултат.

Библиотека вкъщи. Хол-библиотека.

Най-удобният и подходящ вариант за домашна библиотека е разполагането й в хола. В такъв случай бързо и лесно ще можете да организирате място и за четене, и за отдих, и за подреждане на книжните рафтове. Наред с това, от дизайнерска гледна точка гостната си остава прекрасно пространство за реализиране на творческите ви фантазии. Да вземем например лавиците за книги – те могат да бъдат хоризонтални, вертикални или вградени, всичко зависи от желанията и стила ви.

Когато се обръщаме към конкретна идея за направа на домашна библиотека, не трябва да забравяме следното: организирането на колекцията ни от книги трябва да бъде такова, че във всеки един момент да можем да намерим максимално лесно тази или онази книга. Четенето в зоната на домашната библиотека трябва да е приятно, комфортно и безгрижно. А когато за изграждането на библиотеката сме използвали старинни мебели – кожени кресла, дъбова маса, това изглежда необикновено изискано и ефектно.

Украса:

Книжните рафтове могат да бъдат украсени с лични вещи, различни сувенири или декоративни елементи. Можете да предвидите и малка масичка за четене на списания, която по чудесен начин ще допълни интериора на домашната библиотека. В качеството на допълнителен аксесоар ще подхожда стилна картина или декоративна ваза с красиви цветя.

Нека обърнем внимание и на един много специален момент, когато говорим за домашна библиотека – осветлението. То играе голяма роля, особено в читалната зона. Именно поради лошо осветление можете бързо да се почувствате изморени, когато се настаните да четете. В стаята, в която ще бъде разположена домашната библиотека трябва да има поне няколко прозореца. Ако предпочитате изкуствената светлина пред дневната, то трябва да се погрижите да оборудвате съответното помещение, в което ще четете с лампи с мека светлина. Светлината трябва да бъде разположена така, че да идва зад раменете на читателя, а не да го “удря” в очите, докато чете.

Вашият коментар