Вегетарианско брауни от фурми – изборът на редактора.
Това, което повечето от нас пропускаме да осъзнаем е, че тялото ни постоянно се стреми да постига състояние на баланс на pH около 7,4, която е леко алкална. За да се справи с това, тялото извлича от нутриентите, които внасяме в него чрез храната ни, а те или окисляват или алкализират кръвта ни. Когато няма достатъчно хранителни вещества, за да поддържа тази леко алкално състояние, тялото тегли от хранителните запаси в костите и други.
Ето и една аюрведа рецепта възстановяваща pH баланса на тялото ни: Вегетарианско брауни от фурми:
Био продукти /без глутен/
2 ½ ч.ч. фурми (без семката, накиснати за 5 мин. в топла вода)
2 ч.ч. орехи
1 ч.ч. неподсладено какао на прах
1 ч.ч. нарязани сурови бадеми (може да са предварително накиснати във вода за една нощ)
30 гр. чиа (по желание)
¼ ч.л. ситна хималайска сол
Начин на приготвяне на вегетарианско брауни от фурми:
1. Смиламе орехите в блендер.
2. Добавяме какаото и солта. Пулсираме няколко пъти. Прибавяме фурмите една по една докато сместта стане на трохи.
3. В тавичка разпределяме орехово/какаовата смес с притискане. Поръсваме и притискаме бадемите, чиа семената и натрошени какаови зърна.
4. Оставяме във фризер за 2 ч.
5. Нарязваме на 18 парчета за да се насладим на прекрасен вкус и аромат
Подготвена от: Анастасия Панайотова, Йога и Прана терапевт и инструктор 2010-2017