Видове ключове

видове ключове

Днес сме свидетели на огромно разнообрази на видовете заключващи механизми.

Всички те оказват влияние върху надеждността на вратата и са отговори както за удобството, както и за безопасността при използването на даден вид.

Видове ключове и устройства

Видовете заключващи устройства са различни и преди да направите своя избор, трябва да имате представа какви са те.

Предлагаме Ви класификация на ключове за брави съгласно заключващия механизъм:

– За типа цилиндър –  Най-често тези клавиши имат малък размер и се различават по броя на зъбите от една или две страни. Съществуват и други, като например ключове с перфорация. Те нямат зъби, но цялата повърхност е изпълнена с перфорирани дупки. Така нареченият „финландски“ ключ пък има различни зъби, както по форма и дебелина.

-За ключалки на лоста  – такива клавиши се различават един от друг по размер, брой кухини и зъби. Колкото повече вдлъбнатини и вдлъбнатини, толкова по-голяма е секретността на ключалката, за която ключовете съвпадат. Зъбите му не са отстрани, а отпред и за да отворите вратата, трябва да стиснете ключа в кладенеца и да го обърнете там.

-Електронни ключове  – Това са отворени електромагнитни заключващи устройства. Същността тук е, че в паметта се съдържа кода, с който можете да отворите вратата. При натискане на ключа върху ключалката се извършва проверка на кодирането и ако е вярно, заключването се осъществява.

Днес пазарът предоставя огромна гама от модели с различна степен на защита.

Основните видове брави на вратите: бутилка, лост и електронни (смарт телефони) – имат своите „предимства“ и „минуси“, всички тези брави са широко използвани в ежедневието. Най-често срещаните видове са цилиндрични (английски, щифтови) замъци с ядро ​​(цилиндър, „ларва“), в които са разположени щифтове върху пружините. Ключът на вратата на определена конфигурация ги поставя в определен ред, който позволява на механизма да бъде завъртян. Заключващите лостове работят благодарение на факта, че изпъкналостите и ударите изтласкват специални къдрави плочи (лостове) и ги поставят в правилната позиция.

Още за изработка на ключове от денонощно дежурен ключар

Вашият коментар