Време е за сватбени покани

сватбена покана

Сватбени покани

Несъмнено един от най-важните елементи за всяко едно събитие. Сватбени покани съдържат всичко, което гостите ви би трябвало да знаят. Те дават необходимата информация: мястото, деня и началния час на празника. Поканата загатва темата и настройва гостите за предстоящото събитие.

Според приетия етикет:

Сватбени покани трябва да бъдат изпратени, поне два месеца преди голямото събитие. Ако правите изнесена сватба на отдалечено място, то трябва да дадете повече време на гостите си и да я изпратите поне три месеца преди датата на събитието. Ако очаквате гости от чужбина е добре да ги подготвите за датата на събитието поне шест месеца по-рано. Не се притеснявайте, ако все още нямате яснота за програмата. На първо време за тях са важни датата и мястото. Изпратете им картичка за запазване на датата в момента, в който сте сигурни, че това ще бъде вашият ден.

Не забравяйте да напомните на гостите си, че би било добре да ви дадат отговор относно присъствието си. Дайте им краен срок за отговор и възможност да потвърдят през имейл, за да можете по-лесно да координирате отговорите им. Отбележете всичко това в сватбената покана. Желателно е да знаете финалния брой гости до две седмици преди събитието. Голяма част от гостите ви няма да спазят крайния срок. Погрижете се да напомните на закъснелите с телефонно обаждане или с писмо. Опитът ни показва, че въпреки всички опити за въвеждане на строга казармена дисциплина на гостите, до няколко дни преди сватбата броят им варира с +/-3. Не се ядосвайте! Нормално е и в никакъв случай не се случва само и единствено на Вас. Приемете разместаванията по основната схема със спокойствие.

Важно е да споменете дали поканата важи за един гост или има възможност за +1. О, да! Често се случва приятелят Ви от ученическите години да бъде придружен от дама, която бегло познавате. Често името на +1 се сменя пет-шест дни преди големия ден. И в това няма нищо притеснително. Нали искате и той да се забавлява на сватбата!

Ако искате сватбеното тържество да премине без деца, нашият съвет е да адресирате поканите поименно: Покана за Петя и Иван Тодорови. Вариантът в който искате да поканите и трите им деца би изглеждал така: Покана за сем. Тодорови. А сигурни ли сте, че не искате детски усмивки в сватбения ден? Може би е по-добре да ги включите в списъка с гости, а защо не и да им организирате специална програма или занимателни подаръчета, с които да дадат двайсетина минути спокойствие на родителите си.

Изключително важно е да попитате гостите си за евентуални хранителни предпочитания и алергии. Ще се изненадате каква голяма част от тях са променили хранителния си режим в последните няколко години. Важно е всички да бъдат сити и доволни в сватбения ден.

Добре би било ако имате предпочитания за облеклото на гостите да им дадете напътствия, с които да разкодират кода. Ако сватбата ще бъде на поляна – кажете им го. Нека бъдат подготвени с точните обувки. Ако ще бъде на открито – нека го знаят, за да могат да предвидят връхна дреха за късните часове.

По правило, колкото по-точна, конкретна и подробна информация дадете в сватбените си програми, толкова по-малко обаждания от недоразбрали гости ще получите в дните преди сватбата. Затова – обмислете сватбените си покани добре или оставете тази задача на сватбения си агент. Това би било наистина печеливш ход.

Източник: Сватбена агенция Cotton Fields

 

Вашият коментар