В кои случаи е нужно спешно да смените спирачните накладки на автомобил

спирачните накладки

За да определите колко след какво време накладките Ви ще се нуждаят от смяна, няма да е необходимо задължително да ходите в автосервиз. Вие и сами ще можете да откриете износването и това е възможно не само за опитните дългогодишни шофьори, но и за начинаещите такива. Как да оцените състоянието на консумативите, без да прибягвате до визуална проверка на механизмите, ще ви кажем по-надолу.

Продължителността на живот на спирачните накладки се влияе от много фактори, включително от стила на управление на водача. Както и наличието на някои неизправности и условията на работа на автомобила. Така, че любителите на шофиране по планински серпентини или празни пътеки, като правило, попадат в автосервиз много по-често от тези, които се движат главно по градски пътища и в задръствания. Но това, по принцип, е ясно за всеки.

На всички автомобилисти се препоръчва да проверяват състоянието на спирачните накладки, дискове и цялата система като цяло на всеки 2000 – 3000 километра. А не само по време на поддръжката, която се случва веднъж годишно. Онези, които упорито игнорират този съвет, сериозно рискуват. Тъй като управляемостта на автомобила и следователно безопасността на шофьора зависи пряко от работата на спирачните механизми.

Как да определите състоянието на спирачните накладки?

На първо място по характерните звуци.

Чувате звънене

Ако не сте свикнали да наблюдавате състоянието на накладките, тогава те самите ще Ви уведомят за износване посредством неприятно скърцане, което ще бъде придружено от всяко натискане на педала. Това обаче могат да се появи не само поради стареенето на консумативите – понякога неизправността на спирачната система може също да причини външни звуци. Във всички случаи обаче, скърцането е тревожен сигнал, който Ви подканя да се обърнете към сервизна услуга възможно най-скоро.

Лекота при натиск върху педала

Друг сигурен знак, показващ износването на накладките, е необичайната „лекота“ на педала. Ако водачът почувства, че спирачният път се е увеличил и се изискват все повече усилия, за да спре колата, това означава, че скоро ще трябва да се похарчите за поддръжка. И колкото по-рано посетите автомобилен сервиз, толкова по-добре.

Километражът като показател

Някои опитни шофьори също се съсредоточават върху пробега. Те в общи линии знаят колко километра издържат предните накладки на автомобила им и колко задните. Разбира се, не си струва да се извършва проверка, като се ръководите единствено от пробега. Но за да го вземете предвид, заедно с други знаци – същите скърцания или „лекота“ на педала е възможно и дори необходимо.

Източник: Autotron.bg

Вашият коментар