Ефективни начини за сушене на килими?

Сушене на килим, има ли начин да изсуша килима си у дома?

 

Килимите не понасят наводнения от съседи и разлети течности. Водата променя структурата на естествените влакна, разваля и разрежда багрилото и разрушава основата на килима. Невъзможно е да се изключат напълно такива ситуации.

За да предотвратите или минимизирате щетите, изсушете мокрия килим незабавно. 

Чаят, разлят от чаша или разлята вода, ще образува малка влажна зона. Такива петна бързо се отстраняват у дома, без участието на специалисти и такова сушене на килим е лесна работа. 

Това се прави по един от трите начина:

 •  попийте с лист, хартиена кърпа или друга чиста и суха кърпа
 • използвайте памучна тъкан – синтетиката не абсорбира влагата, поради което не е подходяща за отстраняването й.
 • прахосмукачките за мокро почистване ефективно се справят с премахването на мокри петна. Не се опитвайте обаче да премахвате влагата с конвенционална прахосмукачка. Водата ще повреди турбината й.
 • ако водата попадне на ръба на килима, повдигнете го и поставете суха кърпа отдолу, за да предотвратите намокрянето на пода.
 • мокрото място може да се издуха с топъл въздух от сешоар. Конвенционален електрически вентилатор или въздушен нагревател също ще работи.

Естествените килими и продукти с дълги влакна са най-чувствителни към водата. Изсушаването им трябва да се подхожда особено внимателно. Остатъчната влага или прегряване на материала по време на сушене може да го повреди. Важно е да изсъхнат не само влакната, но и основата, която е по-податлива на деформация, когато е мокра.

Сушене на килим, що е то?

 

Килим с дълги влакна и голяма площ са предизвикателство и едно сушене на килим може да се окаже катастрфално. Добре е да се информирате преди да действате.

През зимата или по време на влажна есен е по-добре да не рискувате и да се доверите на услугите за химическо чистене. През лятото сушенето на килима у дома е по-ефективно. Преди да изсушите килимите у дома, уверете се, че има място за сушене и прогнозата за времето е благоприятна. В противен случай дъждът ще направи вашия опит безсмислен.

Стъпки:

 • Премахнете или изнесете от стаята всякакви мебели по килима. Това ще му позволи да не се деформира под въздействието на влага и механично напрежение. 
 • Опитайте се да не ходите по килима, за да избегнете смачкване на дрямката.
 • Отстранете водата по периметъра на килима със суха кърпа. След това отидете до самия продукт, продължете да попивате водата, докато влагата остане на повърхността на килима.
 • Пригответе суха зона отвън, като разпръснете чистия килим върху тревата на сянка.
 • Внимателно навийте продукта на руло, изнесете го навън. Преди да се навиете, покрийте купчината със суха кърпа, за да поемете част от влагата и да улесните изсъхването.

Не излагайте килима на пряка слънчева светлина, докато сушите.

Докато килима изсъхва, обръщайте го последователно. Това гарантира по-бързо и по-равномерно сушене.

Така ще можете да върнете килима в предишния му вид и да предотвратите повреда на материала.

Важно: не се препоръчва да се суши мокър килим върху напречна греда.

Ако оставите мокър килим на пода, независимо от материала и вида на продукта, с него ще възникнат следните проблеми:

 

 • шарката ще се „размаже“ по повърхността;
 • за килими на основата на лепило, закрепването на влакната ще отслабне и здравината в основата ще намалее;
 • влагата ще се превърне в хранителна среда за развитие на бактерии и гъбички, в стаята ще има неприятна миризма;
 • мръсотията върху килима ще се абсорбира в структурата му, след което ще бъде изключително трудно да се отстрани;
 • естествените продукти, особено ръчно изработените килими, се деформират под въздействието на влага и губят идеалната структура на купчината.

Ако оставите килима в кухня или друга стая, влагата ще започне да действа върху материала на пода. Това е особено опасно за дъски, паркет и ламинат. Следователно мокрият килим може да причини не само принудителен ремонт в стаята, но и посещение на лекар. 

Неспазването на технологията на сушене на килим може трайно да развали неговата сила и външен вид. За Ваше улеснение, обадете се на E-kilimi.

Вашият коментар