История на сватбената фотография (първа част)

история на сватбената фотография

Началото на сватбената фотография датира от 19 век през викторианската епоха. Не се знае точно коя е първата сватбена снимка, защото има вероятност тя да не се е запазила с годините. Все пак, сред известните сватбени фотографии за първа се приема тази от сватбата на кралица Виктория от 1840 г.

Естествено е в зората на фотографията, фотографът да заснема значителни исторически събития, като сватба от такъв ранг. Интересен факт е, че сред най-старите сватбени фотографии е на двойка с по-обикновено потекло – фермери от Англия. Сватбената снимка е от 1856 година. Неизвестна е причината, поради която фотографът ги е заснел. Може да са били негови близки или просто експеримент или липса на други интересни събития.

Историята на сватбената фотография продължава със снимки на една от дъщерите на кралица Виктория. Вероятно богатите дворцови дами са искали да подражават на кралицата, затова с времето става традиция булката да бъде снимана на специален пригоден романтичен декор. В тези снимки е нямало нищо спонтанно, те са били нагласявани според визията за онова време, за да представят младоженката в добра светлина. В началото се заснемали единствено булката и младоженецът. В последствие е правен кадър и на цялата фамилия.

Сватбените снимки и албумите

Сватбените снимки са ценна информация за модата, традициите и обичайте през отминалите времена. Разглеждайки сватбени албуми по хронология, може да се проследи развитието на сватбените събития…

Вижте втората част на тази статия тук!

Вашият коментар