Какво да направим преди сутрешния джогинг

сутрешно тичане

За сутрешния джогинг

Преди да преминем към сутрешния джогинг, трябва да подготвим организма. Повечето сме наясно с това, но понякога допускаме грешки. Нека си припомним най-важните неща.

1. Прием на достатъчно вода
Водата е много важна, но приемът на голямо количество преди тичане не е добра идея. Това ще доведе до тежест в стомаха. Важно е да се хидратираме на малки приеми през деня. Трябва да се избягват газираните напитки и напитките, които са богат на захари, както и тези които са богати на консерванти, изкуствени подсладители и овкусители.

2. Висококалоричните храни не се препоръчват
Преди бягане не трябва да се храним обилно. Ако ще ядем преди това, то трябва да е минал поне 1 час, а ако тичането ще е кратко, не е нужно дори да се храним. За да поддържаме стабилни нивата на кръвната захар през целия ден е нужно да се храним с малки порции на често. Много важно е да избираме полезни и натурални храни.

3. Статичният стречинг не е най-подходящ
Продължителното разтягане преди бягане, може да забави старта и не е най-подходящото нещо. Препоръчително е да загряваме и да се разтягаме динамично, преди да преминем към спорт, за да намалим риска от появата на травми.

4. Пропускаме да посетим тоалетната
Нужно е да се отбием до тоалетната, преди тичане, за да не ни се наложи да спираме. Кафето притежава диуретичен ефект, затова не е препоръчително да го консумираме, преди да излезем да бягаме. Хубаво е да сме пили вода преди това, за да сме добре хидратирани.

5. Не обръщаме внимание на това, което ни казва тялото
Ако се чувстваме уморени или изпитваме болка е желателно да си вземем почивка от тичането. Никога не трябва да се пренебрегват подобни симптоми, защото винаги е по-добре да се погрижим за здравето си на първо място, за да можем да тренираме дългосрочно.

Изготвена от екип на Zobim.net

Вашият коментар