Какво представлява химическото чистене

Какво представлява химическото чистене

Въпреки че на английски език химическо чистене е “dry cleaning” или буквално преведено като “сухо почистване”, химическото чистене включва и течни химикали и не включва почистване с вода. Водата може да навреди на определени платове като: вълна, кожа и коприна. А прането в пералната машина може да нанесе щети на копчета, дантела, пайети и други деликатни декорации.

Химикалите, които се използват в химическото чистене

Химическото чистене използва разнообразие от разтворители, за да почиства платовете. Ранните разтворители били: бензин, керосин, бензен, терпентин и петрол, които били много запалими и опасни според Щатската коалиция за саниране на химическото чистене. Това е една група, чиито членове споделят информация за почистващи програми. През трийсетте години на миналия век, се наблюдава разработката на синтетични, незапалими разтворители като: перхлоретилен, известен още и като PCE и декаметил циклопентасилоксан, известен още и като “Зелена земя”, който се използва и днес. Почистващите препарати обикновено се добавят към разтворителите, за да подпомогнат премахването на  нечистотиите според доклад на Щатската коалиция за саниране на химическото чистене, озаглавен “Химикали, използвани в операциите по химическо чистене”. Почистващите препарати подпомагат химическото чистене по 3 начина:

 • Носейки влага, за да подпомогнат премахването на водоразтворими нечистотии.
 • Суспендиране на нечистотии, след като са били вече премахнати от плата, за да не могат да бъдат реабсорбирани.
 • Действие като зацапващ агент, за да се проникне в тъканта, така че разтворителите да бъдат способни да премахнат петната.

Почистващите препарати или детергентите или се добавят към разтворителите преди химическото чистене да започне, или се добавят по време на процеса в специфично време.

Процесът на химическо чистене

Машините за химическо чистене се състоят от 4 части според Института за химическо чистене и пране, международна търговска асоциация на специалисти по грижа за дрехите. Машините за химическо чистене се състоят от:

 • Базов резервоар, който съдържа в себе си разтворителя
 • Помпа, която циркулира разтворителя
 • Филтри, които улавят солидни примеси и нечистотии, премахнати от разтворителя.
 • Цилиндър или колело, където нещата са почистени и подредени.

Предимства на доброто химическото чистене

 • Всички служители преминават подходящо тестване и сертифициране на технологичните знания, за да могат да почистват правилно дрехите.
 • Задължителен индивидуален подход към всяка поръчка.
 • Екипът гарантира надеждност и навременност на химическото чистене на панталони.

В химическото чистене  можете да изперете панталоните от костюма, да ги почистите с пара и да ги дезодорирате. Обръщайки се към професионалистите в нашето химическо чистене, ще сте доволни от качественото обслужване и отличния резултат от почистването и измиването.

Рокли за химическо чистене

Роклята е едновременно ежедневна и празнична. Ако продуктът е изработен от носещи се материали и няма сложно изрязване, той може лесно да се изпере в домашна пералня. Но ако говорим за бизнес, празнична, вечерна рокля, която е направена от скъпи материали или украсена с декоративни елементи (кристали, пайети, мъниста или пера), тогава може да се нуждаете от професионално химическо чистене на роклята.

Технолозите от химическото чистене знаят какво е професионално химическо чистене.

Роклята трябва да запази оригиналния си вид, а детайлите на роклята не трябва да бъдат повредени.

Ето защо често се  използват нежни технологии, например, химическо чистене на рокля, което се извършва на няколко етапа. Неговата особеност се състои в това, че се използват премиум клас органични разтворители. Те проникват дълбоко в тъканта, като премахват всякакви замърсявания по пътя си, но не нарушават структурата на самата тъкан и не засягат цвета му. Почистването на роклята по такъв начин, особено на вечерното облекло от сложно изрязани и декорации, е единственият изход, тъй като използването на обикновени почистващи продукти е разрушително за такива продукти.

„Колко струва почистването на рокля в химическо чистене?“ Това е основният въпрос, който притеснява клиентите. Високото качество на обслужване и с материали, използвано от добрите специалисти  е гаранцията. С всичко това се запазва достъпно ценово ниво, което се сравнява благоприятно между конкурентите.

Като говорим за това, колко струва да се почисти рокля, винаги зависи от използваните материали и оборудване, а е важно те да са на ниво. Експертите ще се радват да Ви посъветват за цените и сроковете за поръчката.

Роклята, като красивия си собственик, се нуждае от специални грижи. Роклята след химическо чистене ще изглежда страхотно – свежа, изгладена, запазвайки своя цвят и форма. След добро химическо чистене  вече няма да искате да разваляте любимите си неща с ръчно или машинно пране у дома.

Обръщайки се към специалисти по химическо чистене, получавате:

 • Осигуряване на качеството на извършената работа.
 • Ефективност на работата.
 • Екип от квалифицирани специалисти.
 • Високо ниво на обслужване.
 • Иновативни технологии и модерно оборудване.

Трикотаж за химическо чистене

Рано или късно, всичките ни неща се нуждаят от по-внимателно третиране, отколкото традиционното бързото машинно пране. Особено това се отнася до уютните меки пуловери, жилетки от скъпи деликатни тъкани. Следователно химическото чистене на пуловерите става все по-търсена и наистина необходима услуга.

 

 

 

 

Вашият коментар