Какво представлява химическото чистене

Какво представлява химическото чистене

Въпреки че на английски език химическо чистене е “dry cleaning” или буквално преведено като “сухо почистване”, химическото чистене включва и течни химикали и не включва почистване с вода. Водата може да навреди на определени платове като: вълна, кожа и коприна. А прането в пералната машина може да нанесе щети на копчета, дантела, пайети и други деликатни декорации.

Химикалите, които се използват в химическото чистене

Химическото чистене използва разнообразие от разтворители, за да почиства платовете. Ранните разтворители били: бензин, керосин, бензен, терпентин и петрол, които били много запалими и опасни според Щатската коалиция за саниране на химическото чистене. Това е една група, чиито членове споделят информация за почистващи програми. През трийсетте години на миналия век, се наблюдава разработката на синтетични, незапалими разтворители като: перхлоретилен, известен още и като PCE и декаметил циклопентасилоксан, известен още и като “Зелена земя”, който се използва и днес. Почистващите препарати обикновено се добавят към разтворителите, за да подпомогнат премахването на  нечистотиите според доклад на Щатската коалиция за саниране на химическото чистене, озаглавен “Химикали, използвани в операциите по химическо чистене”. Почистващите препарати подпомагат химическото чистене по 3 начина:

  • Носейки влага, за да подпомогнат премахването на водоразтворими нечистотии.
  • Суспендиране на нечистотии, след като са били вече премахнати от плата, за да не могат да бъдат реабсорбирани.
  • Действие като зацапващ агент, за да се проникне в тъканта, така че разтворителите да бъдат способни да премахнат петната.

Почистващите препарати или детергентите или се добавят към разтворителите преди химическото чистене да започне, или се добавят по време на процеса в специфично време.

Процесът на химическо чистене

Машините за химическо чистене се състоят от 4 части според Института за химическо чистене и пране, международна търговска асоциация на специалисти по грижа за дрехите. Машините за химическо чистене се състоят от:

  • Базов резервоар, който съдържа в себе си разтворителя
  • Помпа, която циркулира разтворителя
  • Филтри, които улавят солидни примеси и нечистотии, премахнати от разтворителя.
  • Цилиндър или колело, където нещата са почистени и подредени.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *