Как да перете чаршафите си (и колко често да ги миете)

чаршафите

Прането на чаршафите – нещо, което всички знаем, че трябва да направим.

Но когато настъпи денят на прането, много от нас си казват: „Просто ще ги измия следващата седмица“. За някои следващата седмица идва само 2-3 пъти годишно. За тяхно съжаление обаче чаршафите могат бързо да се превърнат в един от по-мръсните предмети в дома. Те трябва редовно да се почистват и дезинфекцират.

Като се има предвид тази неудобна реалност, колко често трябва да ги миете?

Преди да се заемем с това как да перете чаршафите си, нека се потопим в мръсните подробности за това какви неща се крият точно под повърхността на спалното ви бельо.

Докато спим, телата ни отделят пот, слюнка, мъртви кожни клетки и телесни масла и всички те се абсорбират в спалното ни бельо. Така че, естествено, нашите листове ще се замърсят доста бързо и трябва да се почистят, за да се премахнат прах, отломки, бактерии, микроби и други материали.

Ние отделяме някъде между 30 000-40 000 кожни клетки всеки ден. Поради постоянния контакт с нашите легла и неизбежното ексфолиране, което причинява, много от тези кожни клетки ще се окажат вградени в нашите чаршафи. Освен това мъртвите кожни клетки са предпочитаната храна на праховите акари, така че те вероятно ще пътуват до чаршафите ви, за да получат храна. И така, не само нашите отпадъци попадат в чаршафите ни, но и отпадъците от прах.

Как да перете чаршафи, няколко съвети как да се перат типичните чаршафи:

  • Заредете вашата пералня само с няколко листа. Те се нуждаят от много място, така че пълненето на твърде много може да им попречи да се чистят.
  • Предварително обработете всички петна и помислете за използването на избелващ хлор или цвят.
  • Проверете етикета, за да знаете при кой цикъл и настройка на нагряване вашите листове могат да се перат. Не забравяйте да перете само с подобни цветове, за да избегнете обезцветяване. Ако измивате тъмни цветове, измийте ги в хладка вода, за да избегнете избледняване.
  • Когато сушите, проверете етикета, за да знаете температурата на сушилнята, която се препоръчва за вашите листове. Високите температури крият риск от набръчкване или пресушаване на чаршафите.

Въпреки че се препоръчва да миете чаршафите си няколко пъти седмично, разбираме, че животът може да попречи на това. За да реши този проблем, MediaClean разполага с удобно спално бельо и пране, което може да ви помогне. Освен това предлагаме и услуги за взимане и връщане. Така дори няма да се налага да напускате дома си. За да имате чисти чаршафи, свържете се с нас на тел. 0885 270 261, бул. Арсеналски №23, Лозенец, София, за да научите повече за всички наши услуги за почистване, включително удобно вземане и доставка!

Вашият коментар