Конструкция и технология на куполната къща

Конструкция и технология на куполната къща

Конструкция и технология на куполната къща

Самата същност на куполната жилищна конструкция предполага липса на тавани и поддържащи опори. Това не само дава до 30% икономия на материали за стени и подове: конструкцията става лека и не изисква масивна основа.

След като всички подготвителни работи са завършени, трябва да продължите да копаете изкоп под лентовата основа (това е най-добрият вариант за създаване на куполна къща).

Лентовата основа е стоманобетонна конструкция, оборудвана по периметъра на цялата строителна площадка. По правило такава инсталация се състои от щайга (армираща мрежа) и втвърдена бетонова смес. Подсилването с диаметър 12 mm с лента от тел е подходящо за създаване на решетка. След това се излива циментово-пясъчен хоросан.

При издигане на купчина основа за изграждане на куполна къща, като правило се използват винтови, задвижвани или бетонни пилоти, в зависимост от качеството на почвата.

Ние сме фирма Куполни къщи Сферата 123. Ще се радваме да Ви бъдем полезни. На Вашите услуги сме. Телефон за връзка с нас: +359 899966986.

Имейл: mail@sferata123.com

Конструкция и технология на куполната къща

По време на строителството проектите на кръгла къща най-често включват използването на рамкова технология – тя осигурява лекотата на строителството. Рамката се сглобява от специални метални тръби или дървен материал, след което получената конструкция се обшива с листови строителни материали (OSB дъска или шперплат). В слоевете между листовете се поставя изолационен елемент (минерална вата, юта, експандиран полистирол).

За изграждането на рамката на куполната къща може да се използва и монолитен стоманобетон. Този метод обаче се използва много рядко у нас, поради по-ниската цена на резания дървен материал. И не забравяйте за необходимостта от добра топлоизолация на купола, с която дървото се справя много по-добре от бетона.

Днес има две възможности за рамкова схема на куполни къщи: създаването на стратодезичен или геодезичен купол. Всеки от тях има както предимства, така и недостатъци. В процеса на създаване на строителен проект се избира по-подходящ модел на рамката.

Вашият коментар