Къде се монтират радиаторите

Къде се монтират радиаторите

Къде се монтират радиаторите?

Когато избирате място в частна къща за инсталиране на отоплителни батерии, трябва да изхождате от наличието на прозорци. В обикновените стаи батериите обикновено се поставят под перваза на прозореца.

В противен случай поток от студен въздух ще се спусне по стената и ще се разпространи по цялата повърхност на пода. Пречка за това ще бъде инсталирането на радиатори под первазите на прозореца. За по-добра защита от студ, съгласно стандартите на SNIPA, батерията трябва да заема поне 70% от ширината на прозореца.

Важно! Мощен радиатор с грешен размер няма да даде желаното ниво на отопление. Студеният въздух ще се оттича до пода отстрани на батерията. Кондензът може да се утаи по стените, където топлите и студените потоци влизат в контакт. Това ще доведе до влага. И самите прозорци ще се мъгли.

Когато инсталирате батерията под прозореца, уверете се, че перваза на прозореца не покрива напълно радиатора. Това може да намали плътността на топлия топъл въздух и да намали неговата ефективност. С горещи радиатори и наличието на малки деца можете да покриете отоплителните уреди със специални екрани.

За частни домове, разположени в райони със студен климат, радиатори са монтирани до вратата. Мястото е избрано по-близо до входа. Достъпът до радиаторите винаги трябва да е безплатен.

Схеми за свързване

Зависи от метода на инсталиране на отоплителни радиатори в частна къща: ефективността на цялата структура, възможната загуба на топлинна енергия.

По-успешни ще бъдат следните схеми за свързване на тръби и батерии:

 

Диагонална диаграма

Счита се за най-ефективния вариант с максимална ефективност. Охлаждащата течност се подава от горната дюза от едната страна на батерията, а връщащата се намира отдолу от другата. Веригата получи името си поради диагоналното подреждане на точките на свързване. В този случай охлаждащата течност се разпределя по-равномерно, като се движи отгоре надолу, запълвайки цялата кухина на радиатора.

Еднопосочна или странична схема.

При тази опция тръбата с подаване на топлоносител е разположена отгоре и с връщане отдолу и само от едната страна на радиатора. Топлината не винаги се разпределя равномерно; първите няколко секции са по-горещи. Тази схема работи добре в частни домове с малка площ. Но за да увеличите ефективността на такава връзка е възможно, ако инсталирате кръгова помпа.

Долни и седловинни вериги.

Такива методи са удобни за тръби, скрити под первази. В първата версия на връзката входът и изходът се случват в една точка. С връзката на седлото, входящите и изходящите тръби са разположени по-долу от различни страни на батерията. С външната естетика на тези методи те имат доста голям процент загуби на топлина (до почти 15%).

 

Надявам се, че статията беше полезна и се научи къде се монтират радиаторите.

Вашият коментар