Нахут с кокосово песто – продукти за приготвяне:
1 ч. босилек
2 щипки червен леко лют пипер (ако имате тип на тялото “питта”, според науката Аюрведа, не използвайте тази подправка или я заменете със зелено люто чушле)
2 ч. ч. сварен нахут
1 ч. ч. кокосово мляко
½ цял лайм
2 с. л. зехтин
½ ч. л. хималайска сол
Приготвяйте храната с благодарност и добро отношение. Чувствата и мислите ни са фини “продукти”, които преминават във всичко, което правим.
И така:
В средно голяма купа разбийте заедно зехтина, кокосовото мляко и сока от лайм, докато получите гладка консистенция. На дъска, нарежете ситно листата от босилек. Пюрирайте кокосовата смес, босилека и солта до каквато гъстота желаете. Оставете пестото настрана, за да се свържат ароматите.
За удобство сварете нахута чист. Така, може да го ползвате в салата, да приготвите хумус или да го сготвите с домати.
Измийте и накиснете нахута за 10-12 ч. Сварете го в тенджера под налягане за 45 мин. Ако искате да добавите подправки, подходящи са: малка пръчка канела, 3-5 карамфила, 1 дафинов лист, ½ ч.л. куркума, 2-3 щипки асафетида.
За тази рецепта сотирайте сварения нахут: напръскайте със зехтин дъното на голям тиган. Отцедете нахута, изсипете го в съда и разбъркайте. Сотирайте докато получите леко запечен цвят и деликатно хрупкава обвивка на зърната.
Изключете котлона. Изсипете кокосовото песто в тигана и го смесете добре с нахута.
Сервирайте с фин резен лимон, листо босилек и чист басмати ориз за по-добро храносмилане.
Рецепта на Джойфул Бели, адаптирана и обогатена от Анастасия Панайотова.