Испания – хранителни характеристики: история и национални ястия
Кухнята на испанците е разнообразна и съблазнителна. Това е невероятно хармонично съчетание между традиция и иновации и тенденции. Невъзможно е да си представим испанската кухня без иберийското прасенце, което най-често се намира в центъра на масата, както и иновативната молекулярна кухня, която се е появила в северната част на страната и е станала популярна в целия свят.
Разнообразието и богатият вкус на испанските ястия се дължи на разнообразието от културни и етнически корени на населението. Историята и произходът на много ястия датират от древни времена, когато гърци и финикийци се считат за господари на този полуостров. Последните внасят маслини в храната, която по-късно става национална продукция. След известно време римляните започнали да внасят зехтин от Испания в самия Рим. На свой ред, уменията на римляните да запазят рибата и да отглеждат грозде стават полезни за испанските кулинарни специалисти.
Хляб, месо и зеленчуци – основна храна за испанците.
Източник на месо за испанците са прасетата.
Говорейки за кухнята на Испания, историята няма да бъде пълна, ако не говорим за хляба. В крайна сметка, той е основен продукт във всяка страна.
В Испания има два основни вида хлебни изделия:
Pan de barra е тънък хляб, който се разваля много бързо. По отношение на външен вид и вкус, той прилича на френска багета.
Pan de chapata – хляб с по-плътна структура, който може да запази своята свежест в продължение на няколко дни.
Основната житница на страната е Кастилия, където обширни площи са заети с отглеждане на висококачествена пшеница. Всяка сутрин трябва да се пекат три основни сорта хляб, търсени от населението: Pan candela – премия хляб от висококачествена пшеница; Собствен кръгъл хляб; Хлебни пръчици (colin). Но жителите на всеки регион имат свои собствени уникални рецепти. Например, жителите на Балеарските острови и Каталония предпочитат pa de pages – вид доматен хляб. А в Андалусия царевичният хляб (borona) е любимо хлебно изделие. Понякога се пълни с месо.
Друго любимо и почти задължително ястие на испанците са салатите.
И това вероятно е единственото спасение за вегетарианци, които живеят в страната или отиват там за почивка. Никакъв празник или дори обикновена храна не е пълен без салата.
Най-популярната и обичайна салата е ensalada mixta, която се състои от лук, домати, маслини и маруля. Най-често това ястие е подправено със зехтин, лимонов сок и сол.