Панир
Време за приготвяне 30 мин.
Панирът подхранва и успокоява нервната система.
Панирът прилича на домашно сирене, но не е. Това е високо качествен млечен продукт – чисти белтъчини, без ферменти и мая. Велокелепен продукт за салати, за зеленчукови ястия, както и за леки десерти.
Суроватката, която ще получите когато приготвяте панир е богата на минерали и калций (Ca). Пригответе от нея ласи – вкусна, полезна и охлаждаща лятна напитка с плодове. Потърсете рецептата в поредицата ни със здравословни храни.
За 300 грама са Ви нужни:
3 л. прясно краве мляко от мандра
2-3 лимона
Тензух за прецеждане.
От 1 л мляко можете да получите 100 гр. панир.
Начин на приготвяне:
Сварете млякото и го кипнете три пъти.
Изцедете сока на лимоните и го прецедете.
Докато разбърквате, добавете лимоновия сок към млякото, за да го пресечете.
Когато млякото е качествено, ще се образуват големи късове белтъчини. При млякото от магазина, белтъчините се пресичат на много фини частици, може да го ползвате за панир в краен случай.
Прецедете през тензух. Изцедете добре. Запазете суроватката. Когато изцеждате внимавайте, защото суроватката и панира са горещи. Притиснете панира с дъска и тежест, за да се отцеди добре за 10-15 мин.
Оставете в хладилник.
Поднесете панира натурален.
За салата го запържете с малко масло в тиган до златна коричка от всички страни.
Споделяйте рецептите с приятели, за пълноценен и здрав живот.
Рецептата е предоставена от Анастасия Панайотова – Аюрведа консултант и йога инструктор