Почивки в Турция

почивка в турция

Турция – това не са само отлични плажове на четири морета, но и великолепният Истанбул. Там можете да видите Синята джамия и двореца Топкапъ, термалните извори Ялова и снежнобялата Памуккале. Също така манастирите на Кападокия,  планинии и ски туризъм и разбира се, неповторимият шопинг.

Почивки в Турция

Най-популярните туристически програми могат да се разделят на две групи:
Плажуването, където не се прави нищо (което по желание може да се разреди с екскурзии) и пълноценната „екскурзия”. В която Истанбул има самостоятелно отредено място.

„Sand-Sunny“ Турция предлага :

    • за младежите – Кемер и Алания,
    • за семействата – Сиде и  Белек, престижната Анталия и известният с баровете си Marmaris, уединият Фетхие и още много по-малко известни (и с това привлекателни) курортни градове.

Исторически, Турция е легендарна Троя (за информация, посещението вътре в коня е включено в задължителната програма за посещение), древният Ефес с останките от библиотеки, театри и храмове, травертинови тераси на Памуккале и банята на Клеопатра, първият в света мавзолей, както подсказва името, на цар Мавсол, останките на ликийското царство и много други. И разбира се, Истанбул, описанието на забележителностите на който, не могат да се поберат дори и в най-дебели пътеводители.

Региони и курорти на Турция

Столицата е Анкара, древен град с монументална архитектура, която до началото на 20-ти век се счита за провинция, но с постигането на почетен статут е преживяла втори разцвет. Въпреки това, мнозинството от туристите, които мечтаят да се запознаят с „истинската“ Турция, все още избират Истанбул. Това е легендарен град, разделен от Босфора на европейски и азиатски половини, всяка от които е концентрация на атракции: катедрали, джамии, дворци, заобиколени от шумни пазари и колоритни жилищни квартали.

Измир играе едновременно няколко роли в турското представяне: той е популярен курорт, модерен бизнес център и културна хазна с десетки музеи.

Символът на Адана е най-голямата джамия Сабанджи в страната, гордостта на Ерзурум е величествената крепост от V век. А Бурса е бившата османска столица, привличаща феновете на плажната почивка през лятото, ски курорт през зимата и обиколка на забележителностите през цялата година.

Плажната „перла“ на Турция – крайбрежието на Анталия

Централна Анатолия е регион с невероятни пейзажи и древни градове, които пазят следи от величието на мощна цивилизация. Анкара е основен, но далеч не е единствен. Има и Аксарай с джамии, гробници и каравани, Коня е родното място на християнския Велики мъченик Параскева в петък, а народният мъдрец Ходжа Насреддин и Кайсери с отлични възможности за екскурзии, пазаруване и ски.

Крайбрежието на Анталия – Прекрасно място, известно с all inclusive. Анталия се нуждае, не от представяне, а да  възстанови своята културна значимост: тук  има не само хотели и барове, но и много древни забележителности. Същото е и с Кемер, в околностите на който лежат руините на цели градове. Сиде е истински музей на открито, има предмети на средновековното наследство в Алания.

Повече информация на сайта на Balkanika Travel – Почивки в Турция

Вашият коментар