Психологията на пазара: ролята на емоциите в бизнеса

психология на пазара

Чували ли сте фразата, че всичко около нас е свързано с „психологията” по един или друг начин?
Звучи интересно, нали? Истината е,че твърдението разкрива огромна доза истинност. Всъщност ако се замислим, пазарът отвсякъде си е 100 % психология. На практика не ние, а нашите индивидуални разбирания „търгуват” на пазара.
Несъмнено всеки от нас би могъл да се досети за определена ситуация в личния си живот, когато дадените обстоятелства са били аналогични. Aла неговата реакция към случващото се е била различна в отделния случай.

Ролята на Форекс психологията при трейдърите.

Към днешна дата можете да се доверите на редица формули, които биха изчислили до точност рисковите фактори в Х проект. Така или иначе надали ще можете да намерите универсално решение така, че да успеете да настроите психиката си спрямо емоционалното си състояние. Понякога именно възникналите емоции, вследствие на Х обстоятелство, пречат в огромна степен при вземането на адекватно решение за спряване с даден проблем и/или ситуация.

Е, тогава как психологията може да помогне на трейдъра и пазара в такъв случай?
Навярно тази мисъл минава през ума Ви. Време е да обърнем внимание на Форекс психологията. Емоционалното състояние действително може да обърка личните Ви проекти и план за действие. Дори и да сте разработили изключително добра система за търговия, притежаваща страхотен потенциал за развитие и небивал прогрес, в случай, че Вашият „психически” баланс не е в най-съвършеното си състояние, то и банковата Ви сметка няма да бъде в такова. Истината е такава, каквато е: емоциите трябва да бъдат контролирани.

Това е само бизнес психологията

„Това е само бизнес” е често срещана фраза на дейния търговец, който може и знае как да сложи „каишката” на емоциите си. В момента, в който трейдърът започва да печели (плановете му започват малко по-малко да се осъщестяват), тогава неговото самочувствие се покачва чувствително, карайки го да се чувства „силен” и „можещ”. Наред с това, други необходими (дори задължителни) характерни черти на силния и прогресиращ трейдър са:

• Гъвкавост
• Адаптивност
• Самодисциплина
• Контрол над емоциите
• Концентраация
• Мотивираност

Добрият трейдър си служи именно с няколко основни похвата, за да държи слабите си страни под контрол. А гъвкавостта и адаптивността, като примерни характерни черти, биват основополагащи фактори в започването на какъвто и да е бизнес с висок потенциал за развитие или при пазарната търговия.

Вашият коментар