Рилски Манастир

Рилски Манастир

Незабравимо пътуване до Рилския Манастир с Culture Tours

Без значение къде пътуваме, независимо дали мястото е близо или далеч, известно или непознато, неговата история винаги оставя следа в нас. Но има места, които пазят не само собствената си история, но историята на цяла държава и нейния народ. Една от тях е Рилският манастир- едно от най-светите места в България, установено от небесния закрилник на българите свети Йоан Рилски през 10 век. Скъпоценна е не само със своята красота, но все още пази голяма част от българската история и култура.

Когато посещаваме Рилския Манастир

Били сме в Рилския манастир много пъти, но често отиваме пак. Опитваме се да посетим извън официалните празници и уикендите, защото може да стане наистина претъпкано. Красиво е през всеки сезон, а чистият въздух и красотата на планината наоколо са очарователни. Последният път, когато бяхме там, беше в края на септемврийския уикенд. Беше много натоварено, затова минахме и се отправихме към друго свято място наблизо – гроба на неговия основател свети Йоан от Рила.

Историята на Рилския Манастир

Рилският манастир е създаден през 10 век от първия български отшелник Йоан Рилски, обявен за светец, докато той е бил още жив. Свети Йоан Рилски е живял между 876 – 946 г. Първият манастир е бил на няколко километра по-наг

оре в планината, в района, където отшелникът е живял и се е молил. Това беше скромно място, в което се намираше светецът и неговите последователи

Изграждането на сегашната структура на манастира започва около 13 – 14 век. Най-старата сграда, оцеляла днес, е кулата вътре в манастирския двор, известна като кулата на Хрельо. Той е кръстен на местен владетел, който е бил на власт, когато е започнало строителството на манастира. В днешно време можете да се изкачите на кулата, да видите старите стенописи вътре и да се насладите на гледката към манастирския двор и планината Рила. Стенописите са толкова ценни, че са защитени от стъклени стени.

Сегашният облик на Рилския манастир датира от 19 век. Красивата основна църква в средата е издигната през 1834 – 1838 г. Стенописите вътре са създадени от най-известните и талантливи български художници по онова време.

Отшелникът и гробът на свети Йоан Рилски

Да се ​​върнем, когато минахме покрай манастира и се отправихме на около 5 км в планината, за да посетим гроба на неговия основател – свети Йоан Рилски. Отначало се зачудихме дали ще го видим, защото ни беше за първи път. Намира се на няколко километра след манастира, може би около 10 минути шофиране. Има голям знак и паркинг, така че не можете да го пропуснете. След като излязохме от колата, поехме по стръмната тясна пътека, водеща към пещерата, където светецът прекара последните 12 години от живота си. Това отнема 10-15 минути пеша Пътеката е сравнително лесна и достъпна дори за стари хора и малки деца. Преди много векове първият манастир е бил разположен някъде в този район

Рилски Манастир – обект на световното наследство на ЮНЕСКО

Последните 100 години не бяха лесни за манастира. През 1961 г., по време на комунистическото управление, религиозната дейност в манастира е забранена и Рилският манастир е обявен за музей. Всички монаси са евакуирани и изпратени в други манастири в цялата страна. През 1968 г. им е позволено да се върнат, за да се грижат за мястото. През 1983 г. манастирът е обявен за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Неговото религиозно състояние е възстановено през 1991 г. след падането на комунизма.

Обществен транспорт до Рилския Манастир

С влак: Най-близките гари са в Дупница и Благоевград. Можете да стигнете до тях с влак от Централна гара София. От тях трябва да вземете автобус до Рилския манастир.

С автобус: Има един директен автобус от София до Рилския манастир на ден, тръгващ от автогара Овча Купел в 10.20 часа, пристига в 13 часа и тръгва обратно в 15 часа от Рилския манастир – пристига в София в 17: 20ч. Цената е около 11euro билет за връщане. От Благоевград има редовни автобуси в 7, 12 и 15ч. От Дупница автобусите тръгват в 6.40 и 14.15.

С кола: до Рилския манастир се стига по добре поддържан път, макар и планински и много крив. В района има много хотели и ресторанти. Пътят започва след като излезете от магистрала „Струма“ на кръстовището за Кочериново. След това карате 30-40 км нагоре до манастира. Отнема около 1 час и 30-40 минути с кола от София до Рилския манастир.

 

Вашият коментар