Розовата Долина

Розовата Долина

Розовата Долина е областта, в която са разположени най-големите розови насаждения и основните съоръжения от розово масло. България е един от най-големите производители на розово масло в света. Всяка година през юни там се провежда едномесечен фестивал на розата, един от най-добрите времена за любителите на природата и културата да посетят България.

Еклузивни екскурзии до Розовата Долина с Culture Tours

Значението на розата в българската култура

От векове Розовата Долина е била област с отглеждане на рози с голямо значение. Розовото масло, произведено от специалния сорт Rosa Damascena, се използва за козметични продукти и парфюми за жени. Днес розата е един от символите на България и привлича посетители от цял ​​свят, особено от Япония, където розата има и културно значение.

Кога е най-подходящото време за посещение на Долината на розите

Определено най-доброто време да наблюдавате процеса на бране на рози и да видите розовите полета е от края на май до края на юни. Обикновено Празникът на розата се провежда през четири уикенда през юни, като ритуалите за събиране на рози, изработени за туристите, се провеждат в различно село всеки уикенд. В тези ранни утринни събития всъщност можете сами да се присъедините към процеса на бране на рози. Това е, когато можете да посетите дестилерия с етерично масло от роза и да видите процеса, който следва след събирането на цветовете.

Най-добрите обиколки на Розовата Долина, за да ви отведе там

Долината на розите не е посветена само на цветята. Тук е било разположено едно от най-големите тракийски царства с множество гробници, които трябва да бъдат посетени, и няколко винарни, които могат да придадат вкус на вашето пътуване до долината. Ето някои от най-добрите тематични обиколки, които можете да предприемете до Розовата долина:

Как да стигнем до там независимо

Основните спирки в Розовата долина са Казанлък и Карлово, като Стрелча, Павел баня и Гурково са други градове, произвеждащи рози, но с по-малко или никакви други атракции за посетителите. Всички тези градове са лесно (и евтино) достъпни с влак от София и Пловдив (проверете разписанията на уебсайта на Българските държавни железници) или с автобус. Ако искате да посетите долината като еднодневна екскурзия, по-добре е да започнете рано сутрин, защото пътуването отнема три часа. Най-добрият вариант е да планирате една нощувка в Казанлък или Карлово, за да имате повече време за разглеждане.

Най-добрите сувенири, които да вземете вкъщи

Бутилка българска розова вода е един от най-добрите сувенири, които можете да вземете у дома от долината. Това е перфектен продукт за почистване на лице, съдържащ само естествени съставки. Розовото масло можете да използвате като парфюм или да го добавите към другите си козметични продукти, ако харесвате аромата му.

Вашият коментар