За тази рецепта избираме месо от свински бут. То не е нито прекалено сухо, нито прекалено мазно и ето защо е отличен избор да се изпече цяло парче от него, обградено с вкусни зеленчуци, поднесено с лек винен сос.
За 4 порции свинско печено с винен сос:
800 г. месо от свински бут
4 бр. средно големи картофа
4 бр. моркова
3 скилидки чесън
100 мл. бяло сухо вино
1 с.л. брашно
½ лимон
черен пипер
къри
сол
олио
Начин на приготвяне:
Измиваме месото със студена вода, подсушаваме с кухненска хартия и го почистваме от жилите, ако има такива. Шпиковаме с обеления и нарязан на едро чесън и подправяме с къри и сол на вкус. Поставяме месото в намазнена продълговата тава, намазваме и месото с олио, добавяме виното и покриваме с алуминиево фолио. Печем на 180 градуса за около 60 мин.
Докато месото е във фурната обелваме морковите и картофите, измиваме ги и ги нарязваме на едро.
След като извадим тавичката от фурната махаме фолиото и с помощта на голяма лъжица обливаме месото със соса получил се при печенето. Посоляваме зеленчуците със сол и черен пипер и ги подреждаме около задушеното парче месо. Връщаме във фурната и печем още 40 минути без фолио. Проверяваме дали зеленчуците са се сготвили и ако е необходимо печем още 15,20 мин.
Изваждаме месото и зеленчуците от тавичката и в останалия сос добавяме брашно, размито в малко вода и отцедения лимонов сок. Сгъстяваме соса във вече горещата фурна.
Време е за поднасяне на ястието. Нарязваме месото на парчета дебели не повече от 2 см, гарнираме със зеленчуците и поливаме с винения сос. За украса и свежест може да поръсим ястието със свежа мащерка.