Символиката и силата на православните икони

Символиката и силата на православните икони

Символиката и силата на православните икони

Символиката и силата на православните икони изразена чрез иконата на Казанската Божия Майка.

Тя е основната икона на Русия, покровител на целия руски народ, особено в трудни моменти на проблеми. Всички основни събития в живота се случват с нея, като се започне с кръщението. Иконата дава благословия за брак, тя е и помощник в работата.

Икона, която спира огъня и помага на хората с проблеми със зрението. Когато се позовават на иконата на Казанската Богородица, те се молят за изцеление на болестта на слепотата, за избавление от вражеските нашествия.

Пред иконата се молят за помощ при различни ежедневни нужди.

Казанската Богородица е ходатайка в трудни времена, тя е благословена с млади хора, които сключват брак, те молят иконата за семейно благополучие и щастие, освен това иконата е окачена от детски кошари.

Иконата на Казанската Богородица присъства в почти всяка църква, а образът на Казанската Богородица присъства във всяко вярващо семейство. По време на управлението на династията Романови иконата е една от най-важните и почитани светилища и се смята, че защитава династията.

Празник на Казанската икона на Богородица – 21 юли (8 юли, стар стил) и 4 ноември (22 октомври, стар стил).

За нас: онлайн магазин за Православни икони, „BGikoni“. Телефон за контакт: +359 886 811 379.

Намираме се в София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47, 1000 ж.к. Дървеница, София

„Владимировската Божия майка“

Написано от евангелиста Лука. Иконата се смята за едно от най-почитаните изображения на Пресвета Богородица в Русия. Преди тази икона се коронясваха царе и се избираха главни йерарси.

Пред нея се молят за смирението на воюващите, за омекотяването на злите сърца, за изцелението на телесна и психическа слабост, както и за изцелението на обсебените.

Когато се позовават на иконата на Владимирската Богородица, те се молят за укрепване на вярата, за избавление от вражеските нашествия, за помирение на воюващите, за запазване целостта на руската държава.

Историята на иконата на Владимирската Богородица се корени в далечното минало.

Иконата на Владимирската Богородица е велика светиня на руската земя, свидетелстваща за специалното покровителство на Божията майка над Русия през 14, 15 и 16 век по време на набезите на татарските орди върху Светата Русия.

Има легенда, че иконата е нарисувана по време на живота на Богородица. Всеки от дните на трикратното честване на иконата на Владимирската Богородица от православната църква е свързан с избавлението на руския народ от поробване, благодарение на молитви, отправени към иконата на Владимирската Богородица.

Вашият коментар