Техники за боядисване на парапет

Първо и най-важно, преди всичко, ако парапетът има ръжда вижте следните:

Техники за боядисване на парапет

Ръждата на парапета може да се отстрани като използвате шкурка. Съществуват и химически пособи със специални съединения, които лесно разтварят ръждата. След отстраняване на ръждата, повърхността на парапета първо трябва да бъде обезмаслена и грундирана. Обръщаме внимание на местата, където е имало ръжда и е извършено заваряването. Те трябва да бъдат внимателно изравнени.

Как да поддържаме металния парапет в отлично състояние и как да го боядисваме?

Металните парапети или огради, които са изработени от метал, трябва да бъдат покрити със специални лакове и бои, които са проектирани специално за метални повърхности.

В случай, че стълбището е боядисано по-рано и старото покритие не е премахнато, тогава трябва да се боядисва малка площ преди боядисване. Ако не е възникнала реакция, можете да продължите с цялостното боядисване.

Важно за боядисване на парапет:

За да може боята да остане дълго време на стълбите, да изглежда перфектно и да предпазва метала от ръжда, е необходимо не само да изберете висококачествен състав на боята, но и да извършите довършителните работи правилно.

Някои ще кажат, че за боядисване на метални парапети е необходима помощта на професионални художници, но лесно можете да се справите с тази задача със собствените си ръце

За боядисване ще ви трябва боя, обезмаслител и цинков грунд. Ако ще реставрирате старото съоръжение, тогава ще трябва да се запасите с още две шкурки от малка и голяма.

Последователност на работата при боядисване на метални парапети:

 • Отстранете старателно ръждата от цялата повърхност на парапета с телена четка. Като алтернатива, след почистване с телена четка, нанесете средство за отстраняване на ръжда върху парапета.
 • Металния парапет трябва да се шлифова с шкурка. Това ще придаде на металните парапети блясък и ще помогне на грунда и боята да се свържат лесно с метала.

След това:

 • Необходимо е внимателно да избършете металните парапети с парцал, премахвайки праховите частици. След шлайфане и избърсване на парапетите се уверете, че металните парапети са напълно изсъхнали.

 • нанесете първи слой антикорозионен грунд, който ще подобри адхезията, тоест сцеплението на повърхностите.
 • Когато всички процедури са завършени, започнете да нанасяте боя.
 • Завършителното покритие може да се нанесе с валяк, четка или спрей боя. Повърхността на металния парапет трябва да е напълно суха. Ако е необходимо, можете да добавите още един слой покритие.
 • След боядисване нанесете слой лак върху металните парапети. За горното покритие много хора предпочитат да използват лъскава боя. Тази боя ще придаде блясък на парапета и може лесно да се почисти.

Не всички метални парапети могат да бъдат обработени или боядисани.

Например алуминиевите парапети се обработват със специални материали, а не с бои като чугун или стомана; в резултат алуминиевите парапети няма да абсорбират добре боята и боята ще изглежда избледняла.

Нещата са малко по-сложни с парапетите от чугун.

Поради грубото покритие трябва да използвате повече боя, но върху чугун е по-добре да нанесете първия слой с четка и след това можете да използвате пистолет за пръскане.

Метални и стоманени парапети – видове бои и техники за боядисване спрямо тях:

 • Ковашката боя е подходяща за чугун, поцинковано желязо, стомана. Тази боя е издръжлива, естетична и също подходяща за метални парапети.
 • Акрилната боя е на водна основа, екологична, подходяща за боядисване на чугун, поцинкован метал, но нейните характеристики отстъпват на предишните.
 • Алкидната боя се предлага в различни цветове. Най-често с нея се обработва поцинкован метал. Но алкидната боя е токсична, запалима, тъй като съдържа рафиниран керосин.
 • Маслена боя, подходяща за боядисване на желязо, стоманени изработки на закрито. На външните парапети маслената боя не се държи добре и ефекта от боядисването е краткотраен.
 • Каучукова боя – акрилна емулсия с добавка на акрилатен латекс. Придава здравина на повърхността на металните парапети.
 • Антикорозионна боя – удължава живота на металните парапети и е подходяща за цветни, черни метали, чугун, стомана. Боята може да се нанася директно върху ръждясали повърхности без предварително грундиране и без обезмасляване.

Парапети от стомана:

Най-трайните, удобни и надеждни са парапетите от неръждаема стомана.

Обикновено се препоръчва боядисване на стоманени парапети с прахообразен пистолет. Но този процес изисква специално оборудване и поради това не може да се направи у дома. У дома е подходяща течна боя за стомана, която се произвежда в аерозоли. Това е най-устойчивият  начин за боядисване на стоманени перапети.

За вътрешни или затворени помещения е подходяща течна боя за стомана, която се произвежда в аерозоли. Трайността на боядисването на стоманени парапети също зависи от качеството на подготовката на повърхността. Такъв е случаят с други метални парапети: повърхността на парапетите се обработва с шкурка, след което се обезмаслява с разтвор на сода. Боядисването трябва да се извършва изключително с пулверизатор.

Също така за „неръждаема стомана“ е подходяща боя за автомобил с втвърдител. Не пестете втвърдители, защото скоростта на изсъхване и външният вид на парапета след обработката зависят от тяхното количество. Всяка повърхност изисква няколко слоя. За да може боята да се придържа добре към стоманените парапети, тя трябва да се нанесе на два слоя. Накрая парапетът е небоходимо да бъде лакиран, за да се предпази от механично натоварване.

Боядисването на парапети от неръждаема стомана

Боядисването на парапети от неръждаема стомана трябва да се извършва в сухи условия. Стоманата съдържа антикорозионни добавки, главно хром, който не е податлив на ръжда. Стоманата, известна с общото наименование като „неръждаема стомана“, също може да ръждясва. Не веднага, разбира се, стоманата „издържа“ много по-дълго от другите метали. И именно това качество я прави толкова ценна. Ето защо, поради тези характеристики, е най-изгодно да се купуват парапети, изработени от стомана.

Металните и стоманените парапети са склонни да ръждясват с времето

Най-важното е, че е възможно успешно да се преборите с това, като внимателно подготвите металните и стоманените парапети за боядисване и след това да се насладите на резултата, качеството и красотата.  Ако времето Ви се окаже ограничено, не се колебайте и се обадете на Даросбг, тел за връзка: 0878/76 00 33, 0897/91 77 99, е-mail: darosbg@gmail.com

Кои са Десетте най-често задавани въпроса за PVC парапети? Вижте ТУК.

Техники за боядисване на парапет?

Вашият коментар