Десерт, подходящ за почитателите на карамела и бананите. Вкусна топла бананова торта, поднесена с кисело мляко, съчетаващо се перфектно със стичащият се по бананите карамел.
За 8 порции за топла бананова торта (диаметър 24см)
Блат:
200 г брашно
1 щипка сол
80 г масло
80 мл кисело мляко
Плънка:
10 банана
2 с.л. лимонов сок
100 г захар
50 г разтопено масло
2 с.л. ябълков сок или ром
Първо приготвяме блата, за да имаме време да го изстудим в хладилника докато приготвим плънката. Замесваме гладко тесто от брашното, солта, киселото мляко и натрошеното масло. Загъваме във фолио и оставяме да се охлади в хладилника не по-малко от половин час.
През това време обелваме и нарязваме бананите на парчета дебели един пръст. Поръсваме ги с лимоновия сок. Приготвяме и карамела. За целта слагаме захарта в тиган с диаметър около 24 см и я карамелизираме на слаб огън около 10 мин. Карамела не бива да се бърка. Сваляме от огъня и отгоре подреждаме парчетата банан, заливаме с разтопеното масло и ябълковия сок или рома. Разточваме охладеното тесто и покриваме с него бананите, като подвиваме и притискаме в краищата. Пъхаме тигана в предварително загрятата фурна на 220 градуса и печем около 20 мин. до златистокафяво. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади. Слагаме подноса върху тигана и обръщаме внимателно така че карамела да бъде отгоре. Банановата торта поднасяме топла с купичка цедено кисело мляко и свежи горски плодове.
Добър апетит!