Ябълково чътни Аюрведа рецепта за пълноценно хранене. Време за приготвяне: 20-30 мин.
Продукти за 5 порции
1/2 кг ябълки
50-100 мл вода
1/3 водна чаша захар (смесени кафява и бяла по равно)
0.5 ч.л. кимион на семена
0.5 ч.л. пресен джинджифил, на ситно или на тънки ивички
1 малък дафинов лист
1 звездовиден анасон
3 карамфила
1 малка пръчка канела
0.25 ч.л. куркума
0.25 ч.л. кориандър, смлян
1-2 зелени люти чушлета
Начин на приготвяне на ябълково чътни
1. Обелете, почистете от семките и нарежете ябълките на кубчета 1-2 см. Помислете за ябълковата градина, за човека, които ги е набрал, за човека, който ги е доставил така удобно в магазина до Вас.
2. Загрейте ги и запържете твърдите подправки – канела, карамфил, кимион, звезден анасон.
3. Когато пуснат ароматите си, добавете джинджифила, зеленото чушле и дафиновия лист. Пържете докато на чушлето му побелее ципата.
4. Поръсете с подправките на прах. Добавете ябълките и разбъркайте. За минута нека брандират аромата си с маслото и подправките. Добавете водата.
5. Усилете малко огъня докато заври. Слагаме капака и на по-силен от среден огън готвим около 4 минути. Отворете и гответе на силен огън докато водата се изпари.
6. Добавете захарта, щипка сол. Разбъркайте добре. И оставете на огъня докато чътнито остане на мазнина.
Сервирайте с чист басмати ориз. Плодовият аромат, премерената хрупкавост и мекота на ябълките и отлично балансирания характер на вкусовете сладко, солено, лютиво, кисело и стипчиво съвършено се свързват с чистотата на белия басмати ориз – простота, равност, съзерцателност, Дзен.
Ще откриете, че готовото ябълково чътни умело и мъдро дебатира с басмати ориз и със сирена.
Автор: Анастасия Панайотова, Йога и Прана терапевт и инструктор 2010-2017