Макадамия, ядки познати като австралийски орех
Ядките макадамия идват от плодовете на дървото Macadamia Integrifolia и са с произход Аржентина. Вкусните и високоенергийни ядки са били познати на местните аборигени хиляди години преди да пристигнат европейските заселници.
В сравнение с по-познатите по нашите ширини орехи и лешници, макадамията е много по-високомаслена и по-бедна на протеини. Всъщност, тя е с най-високото съдържание на мононенаситени мазнини от всички известни семена, като в състава й влизат около 22% омега 7 палмитолеинова киселина. Доставя още фибри, калций, фосфор, калий, селен, желязо и витамини от група B (тиамин, рибофлавин, ниацин).
Начин на употреба:
Съветът за накисването на ядките преди консумация не важи за най-високомаслените видове, към които спадат макадамията, кедровите ядки, бразилския орех и конопените семена. Ако все пак решите да го направите (за да омекнат и да се блендират по-лесно, например), то няма да навреди. Консумирайте самостоятелно или като добавка към мюсли, десерти, шейкове.
Съхранение на макадамия :
Заради високото съдържание на мазнини, опасността от гранясване е по-голяма. Може да удължите значително срока им на годност, ако ги съхранявате в херметически затворен съд, хладилник или камера.
Полезни свойства:
- Помагат на тялото ви да намали холестерола, но и самите те са 100% без холестерол.
- Мононенаситените мазнини спомагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт
- Много други