3 Лесни съвета за оптимизиране на сайт

оптимизация

3 лесни съвета за оптимизация на скоростта на вашия уебсайт

Тъй като уебсайтовете продължават да се развиват, за да стават много по-сложни и натоварени със съдържание, важно е да се уверите, дали сайта ви има нужда от оптимизация и да намали скоростта на зареждане на страниците, доколкото е възможно. И макар че има много фактори, които влияят на скоростта на зареждане на страниците – много от тях изискват помощта на опитен партньор за уеб разработка – има няколко практични промени, които могат да окажат значително влияние върху намаляването на скоростта на зареждане на страницата.

Оптимизация на изображения и видео

Някои от НАЙ-големите виновници за увеличаване на времето за зареждане на вашата уеб страница са изображенията и видеото – тъй като те заемат значителна част от общия размер на страницата. И има два различни фактора, свързани с изображенията и видеото: размерът на всеки отделен актив и броят на общите активи, които се зареждат на дадена страница. Важно е да се обърне внимание и на двата фактора.

Намалете размера на файла на всички медийни активи

Оразмерете своите изображения по подходящ начин – Често сме виждали клиенти да правят грешката да качват изображения с пълен размер, 12 мегапиксела, без първо да преоразмеряват. Не качвайте 6000 изображение с ширина на пиксела, ако ще се показва на 500 пиксела. Въпреки че ретината е важна (2x), уверете се, че снимките са оразмерени според параметрите на дизайна.

Придържайте се към JPG, когато е възможно – JPG е формат на компресирано изображение, който поддържа целостта на изображението. Така че за по-голямата част от приложенията се предпочита JPG. Трябва да използвате PNG само когато е необходима прозрачност. Избягвайте да използвате TIFF и BMP напълно.

Компресиране на всички снимки – Дори снимките с подходящ размер все още ще бъдат по-големи файлове, отколкото трябва. Уверете се, че всички снимки са компресирани, тъй като компресията може значително да намали размера на файла. На основно ниво можете да експортирате от Photoshop (или друг инструмент за изображения), като използвате опцията „запазване за уеб“. Ние сме големи фенове на Imagify поради безпроблемната му интеграция в WordPress. Има и много инструменти за компресиране на изображения, достъпни онлайн, които също можете да използвате.

Компресиране на цялото видео – Видеото – особено видео с висока разделителна способност – има потенциала да бъде голяма скорост. Не забравяйте да компресирате всяко видео с помощта на инструмент за компресиране на видео, като Handbrake.

Вграждане с помощта на платформа за видео хостинг на трета страна – Също така е добра идея да вградите видео с помощта на платформа за видео хостинг на трета страна, като Vimeo или Wistia, за да намалите въздействието върху честотната лента на вашия хостинг сървър.

Използвайте плъгин за кеширане и оптимизация на страници

Има много фактори, които влияят върху скоростта на зареждане на страниците на уебсайта, . За щастие има много полезни плъгини или модули (в зависимост от вашата CMS), които могат да ви помогнат с техническата тежка работа. Кеширането на страници е друг начин да помогнете за подобряване на времето за зареждане на страницата. Кешираните страници се обслужват като статични HTML версии на конкретна страница, за да се избегнат отнемащи време заявки към базата данни на вашия уебсайт. Кешираната уеб страница се зарежда много по-бързо — като същевременно се намалява натоварването на сървъра с до 80%. Потребителите на WordPress могат лесно да инсталират един от многото популярни плъгини за кеширане на страници, като W3 Total Cache.

Стабилно решение за скорост на страниците за уебсайтове на WordPress като WP Rocket не само може да се справи с кеширането на страници (замествайки необходимостта от плъгин като W3 Total Cache), но също така и множество други методи за оптимизиране на скоростта на страници, като:

  • Активиране на кеширане на браузъра
  • LazyLoading изображения и видео
  • Минимизиране на ресурси (HTML, CSS, JS)
  • Премахване на низове на заявка от статични ресурси
  • Комбиниране на файлове (Google шрифтове, CSS, JS)
  • Оптимизиране на базата данни
  • Зареждане на CSS файлове асинхронно
  • Зареждането на JS файлове е отложено

Забележка: Въпреки че има много опции, налични в решение за скорост на страници, като WP Rocket, имайте предвид, че има потенциални рискове. Деактивирайте опциите, ако забележите някакви визуално счупени елементи на уебсайта си.

Надстройте своя уеб хостинг пакет

Качеството на вашия уеб хостинг пакет може да има значително влияние върху скоростта на зареждане на страницата на вашия уебсайт . Особено за по-големи, по-интензивни уебсайтове и уебсайтове, които генерират много трафик. Докато използването на евтина, споделена (или мрежа) хостинг платформа може да бъде изкушаваща, инвестирането във високопроизводителна VPS, управлявана или специална уеб хостинг платформа трябва да бъде приоритет. Тези пакети често използват много по-бързи технологични стекове, както и с отделни ресурси и множество важни опции за фина настройка на вашия сървър.