Защита от слънцето – Част 2

слънцезащита

Каква слънцезащита да използваме при бебета и малки деца?

Бебетата и малките деца са с много деликатна и чувствеителна кожа и поради тази причина, те не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. При малките деца на възраст над 6 месеца могат да се използват продукти без съдържание на парфюм. Децата имат по-тънка кожа от възрастните. Тя не може да образува толкова пигмент, колкото може възрастната кожа, оставяйки я с по-ниска естествена защита. Използването на високо SPF е много важно за малките деца.

Освен слънцезащитните продукти, децата трябва да носят защитно облекло и да са с покрити главички. Като общо правило, по-широките тъмни дрехи осигуряват по-добра защита от плътно, светло облекло.

Какъв в правилният начин за нанасяне на слънцезащитен продукт?

Нанесете върху кожата си, преди да се изложите на слънце. За възрастни с нормално телосложение, количеството продукт, не бива да е по-малко от 20-30 мл. (приблизително 6 чаени лъжички). По-малко количество намалява защитната функция на продукта.
Дори продуктите с най-висок защитен фактор, не подсигуряват пълна защита от ултравиолетовите лъчи. Макар, че използвате висок фактор, дозирайте правилно времето за излагане на слънце, за да избегнете слънчево изгаряне. Избягвайте силното обедно слънце.

Мога ли да получа слънчево изгаряне дори когато съм на сянка?

Слънчевите лъчи се отразяват и от водата и от пясъка, което увеличава вероятността да получите изгаряне, дори когато сте на сянка. Дори и да сте на сянка, не пропускайте нанасянето на слънцезащитен продукт.

Мога ли да получа изгаряне, ако съм предимно във водата?

Приблизително 80% от слънчевите лъчи проникват във водата на дълбочина 30 см. Влажната кожа е по-чувствителна към слънцето от сухата и може да изгори 4 пъти по-бързо. Уверете се, че използвате водоустойчива слънцезащита под формата на защитен крем.

Колко често трябва да нанасям слънцезащитен продукт?

Всеки път след излизане от водата и подсушаване с кърпа.

Как работят продуктите базирани на минерална защита?

Минералните и химически продукти работят по два различни начина.  Химическите се свързват с мазнината на кожата, превръщайки слънчевата светлина в топлина, която се разстила по кожата. Това отнема известно време, докато се активира защитата. За това е важно, ако използвате химически слънцезащитни продукти да ги нанасяте преди отиването на плажа.

Естествените минерали (като титанов диоксид и цинков оксид), от друга страна, се „настаняват“ върху кожата и отразяват входящите UV лъчите като огледало, отразяващо светлината. Тези естествени слънчеви защити започват да работят веднага щом бъдат приложени и не са категоризирани като нарушители на ендокринната система. Експертите от индустрията описват 100% слънцезащитния крем на базата на минерали, като „физическа защита от слънцето“. Очите ни възприемат естествените минерали (пигментите в емулсията) като бял блясък, дължащ се на отразяването на светлината от кожата. Това означава, че кожата изглежда малко по-бяла и по-матирана, отколкото при използване на химически слънцезащитни средства.

Слънцезащита на lavera е ефективна защита за кожата ви. Тя ви позволява да се наслаждавате на слънцето, дори ако кожата ви е много чувствителна.

Към Част 1

 

Вашият коментар